Vegansk citronkladdkaka med jordgubbsmousse

Den här fräscha, lyxiga moussetårtan med citron och jordgubbar känns som den perfekta sommartårtan! Just jordgubbsmousse är en stor favorit hos mig, den är söt, lite syrlig och ger en fantastiskt härlig, somrig färg som man blir så glad av!

moussetårta jordgubbar

Den bör du förbereda kvällen innan den ska serveras. Kladdkakan behöver sätta sig ordentligt och ju fler timmar moussen får sätta sig desto mer färg och smak får den! Jag använder frysta jordgubbar till moussen. Det går att hitta i frysdisken i de flesta större livsmedelsbutiker. Toppar gör jag med färska, svenska jordgubbar.

jordgubbsmousse

Vegansk citronkladdkaka med jordgubbsmousse

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 1 1/2 timmar plus en natt i kylskåp

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Citronkladdkaka

125 g mjölkfritt margarin

270 g/3 dl strösocker

1/2 citron, skal och saft

210 g/ 3 1/2 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Jordgubbsmousse

250 g jordgubbar (frysta eller färska)

90 g/1 dl strösocker

4 krm agar agar

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

citron jordgubbsmousse tårta

Gör så här

Kladdkaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull (det får inte koka) och dra av från plattan. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en smet. Klä en springform (20 cm i diameter) med bakplåtspapper. Se till att formen är klädd ordentligt runt om så moussen får plats sedan. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter. Ställ in kladdkakan i frysen i minst 30 minuter så den svalnar och blir lite fryst.

Jordgubbsmousse: Tina jordgubbarna om de är frysta. Mixa dem till en sås med en stavmixer och sila såsen i en kastrull. Tillsätt strösocker och agar agar. Rör om och koka sedan upp såsen under omrörning. Låt småkoka i 2 minuter och dra av från plattan. Vispa grädden hårt och blanda den med jordgubbssåsen till en jämn smet. Häll genast upp moussen i formen med kladdkakan och ställ in i kylskåpet över natten. Plocka ut tårtan ur formen och toppa med färska jordgubbar. Förvaras i kylskåp

 

 

Kommentarer

3 svar till ”Vegansk citronkladdkaka med jordgubbsmousse”

 1. Använder du agar agar pulver eller flingor?

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Pulver 🙂

 2. Profilbild för Stephanie Ahlgren
  Stephanie Ahlgren

  Hur länge håller den i kylen? Går den att frysa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *