Veganska kanelbullar – som på bageri

Stora, saftiga kanelbullar med mycket fyllning och pärlsocker är precis så man köper dem på ett bageri. Nu kan du baka bageribullar hemma! Hur härligt? Dessa är veganska och alldeles ljuvligt goda. Jag har alltid ett gäng i frysen!

kanelbullar som på bageri

Veganska kanelbullar – som på bageri

Portioner: 20 stycken stora bullar

Tid: 3 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

Bulldeg

50 g färsk jäst

5 dl vatten, rumsvarmt

135 g/1 1/2 dl strösocker

2 msk mortlad kardemumma

840 g/14 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

Fylkning

150 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

135 g/1 1/2 dl strösocker

12 g/1 msk majsstärkelse

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 msk malen kanel

1 krm salt

Sockerlag

1 dl rörsocker

1 dl vatten

Topping

Pärlsocker

veganska kanelbullar

kanelbullar stora

Bulldeg: Smula jästen i en bunke. Blanda ned vatten i jästen tills det löst upp sig. Vattnet ska vara rumstempererat men hellre för kallt än för varmt. Tillsätt socker, kardemumma och vetemjöl och knåda ihop till en deg. Jag gör det i en köksassistent men du kan göra det med elvisp med degkrokar eller för hand också.

Tillsätt salt och margarin och knåda degen i minst 25 minuter. Jag brukar knåda längre om jag har mycket tid eftersom jag har en köksassistent som gör jobbet åt mig. Degen är färdig när den är spänstig, glansig och har lossnat från bunkens kanter. Knåda hellre för länge än för kort tid. Lägg degen på ett lätt mjölat bord och låt den vila under handduk i 20 minuter.

Fyllning: Mixa alla ingredienser till fyllningen så de fördelar sig jämnt. Låt fyllningen stå framme i rumstemperatur.

Utbakning: Dela degen i 3 delar. Kavla ut en del åt gången till en rektangel som är 1/2 cm tjock. Bred på fyllning och vik ihop kortsida mot kortsida. Kavla lätt på degen så den blir lite större. Strimla degen så du får 1 cm breda strimlor, jag brukar använda en pizzaslice till detta. Ta två strimlor, tvinna och snurra mellan två fingrar. Ta en ny remsa och vira den runt bullen. Ta en till remsa och gör likadant (om du vill ha mindre bullar så tar du bara en strimla). Titta gärna på instruktionsvideon. Fördela bullarna på två plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under handduk i 1 1/2-2 timmar.

Sockerlag och topping: Koka vatten och socker till en simmig lag och låt den svalna. Pensla lagen på de jästa bullarna och grädda dem mitt i ugnen i 13-15 minuter. De ska ha en fin gyllenbrun färg när de är klara. Pensla bullarna med sockerlag igen direkt när de kommer ut ur ugnen. Strö över rikligt pärlsocker och låt bullarna svalna spå plåten.

Förvara bullarna i fryspåsar i frysen eller i en tät påse i rumstemperatur. Jag fryser hellre in dem om jag inte ska äta dem på en gång så de håller sig saftiga!

kanelbullar stora veganska