Inlägget innehåller annonslänkar

Vegansk midsommartårta

I min midsommartårta vill jag ha lemoncurd och jordgubbar! Det är det viktigaste för mig. Bottnen ska vara saftig och färgerna ska spraka och tillföra ett härligt avslut på midsommarkalaset!

Du kan förbereda många moment av tårtan redan innan. Bottnarna kan du baka flera veckor innan och lägga in i frysen. Lemoncurd och vaniljkräm kan du också göra ett par dagar innan och förvara i kylskåpet (max 4 dagar). Montera tårtan bör du göra några timmar innan servering så den hinner sätta sig lite i kylskåp.

Vegansk midsommartårta

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Tårtbotten

1 tsk frystorkat kikärtsspad (om du använder flytande spad tar du bort pulver och vatten nedan och använder 1 1/2 dl kikärtsspad)

135 g vatten

270 g strösocker

180 g/3 dl vetemjöl

60 g/1 dl majsstärkelse

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck (använd en dryck med max 3% fetthalt)

Lemoncurd

27 g/3 msk vetemjöl eller majsstärkelse

90 g/1 dl strösocker

1 1/2 st citron

1/2 dl vatten

25 g mjölkfritt margarin

Vaniljkräm

18 g/2 msk majsstärkelse

20 g/1 1/2 msk strösocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

2 dl växtbaserad dryck (3% fetthalt är bra)

Topping

1 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

Jordgubbar, så många du vill

Gör så här

Tårtbotten:

Blanda pulver och vatten så du får kikärtsspad. Tillsätt strösocker och vispa med elvisp i 30 sekunder. Blanda torra ingredienser. Sikta ned dem i bunken med vispet och vänd ihop med en slickepott. Smält margarinet på låg värme och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken.

Klä en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda mitt i ugnen i ungefär 60 minuter. Försök att inte öppna ugnen för mycket, då riskerar kakan att sjunka i mitten. Låt svalna helt och plocka ut ur formen. Ställ in bottnen i frysen så den blir lite halvt fryst, den är enklare att skära då.

Lemoncurd: Blanda vetemjöl (majsstärkelse) och strösocker i en kastrull. Pressa ur saften ur citronen och blanda ned det i kastrullen tillsammans med vattnet. Koka upp på låg värme under omrörning tills du får en tjock kräm. Dra av från plattan och rör i margarinet tills det smält ihop med krämen. Häll i en skål och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåpet för att svalna helt.

Vaniljkräm: Blanda majsstärkelse, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt drycken och blanda ihop. Koka upp på låg värme under omrörning tills du får en tjock kräm. Häll upp en skål och täck med bakplåtspapper. Ställ in i kylskåpet tills krämen blir helt sval.

Montera tårtan: Skär den halvt frysta kakan så du får tre tårtbottnar. Använd gärna en brödkniv och såga dig igenom, börja med att skära runt om kakan så du får ett snitt innan du skär igenom. Lägg en botten på ett fat. Bred ut lemoncurd. Lägg på en ny botten och bred på vaniljkräm. Lägg på den sista bottnen och ställ in tårtan i kylskåpet. Vispa grädden hårt. Dela jordgubbar i mindre bitar och blanda ned i grädden. Bred ut grädden över och runtom tårtan. Toppa med jordgubbar och servera.