Jag älskar när blåbärssäsongen kommer! Svenska blåbär är SÅ gott. Det bästa sättet att bruka blåbär på är i en saftig blåbärskaka, visst?
Den här blåbärskakan är vegansk, saftig och toppad med havresmulpaj för lite crunch på toppen!

Vegansk blåbärskaka
Portioner: 20 stycken
Tid: 1 1/2 timmar
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Havresmul
100 g mjölkfritt margarin
90 g/1 1/2 dl vetemjöl
90 g/2 dl havregryn
90 g/1 dl strösocker
Blåbärskaka
200 g små blåbär (frysta eller färska)
6 g/2 tsk vetemjöl
3 dl kikärtsspad
450 g/5 dl strösocker
480 g/8 dl vetemjöl
15 g/1 msk vaniljsocker
15 g/1 msk bakpulver
3 g/1/2 tsk salt
200 g mjölkfritt margarin
2 dl växtbaserad dryck (ex havredryck)

Gör så här
Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser tills du får en smulig deg. Ställ åt sidan
Blåbärskaka: Blanda ihop blåbären med 2 tsk vetemjöl. Ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad och strösocker med elvisp i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned det i vispet. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (25×35 cm). Strö över blåbären och sedan havresmulet. Grädda kakan mitt i ugnen i 45-50 minuter och låt sedan kakan svalna helt i rumstemperatur.






Lämna ett svar