Vegansk blåbärskaka

Jag älskar när blåbärssäsongen kommer! Svenska blåbär är SÅ gott. Det bästa sättet att bruka blåbär på är i en saftig blåbärskaka, visst?

Den här blåbärskakan är vegansk, saftig och toppad med havresmulpaj för lite crunch på toppen!

vegansk blåbärskaka

Vegansk blåbärskaka

Portioner: 20 stycken

Tid: 1 1/2 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Havresmul

100 g mjölkfritt margarin

90 g/1 1/2 dl vetemjöl

90 g/2 dl havregryn

90 g/1 dl strösocker

Blåbärskaka

200 g små blåbär (frysta eller färska)

6 g/2 tsk vetemjöl

3 dl kikärtsspad

450 g/5 dl strösocker

480 g/8 dl vetemjöl

15 g/1 msk vaniljsocker

15 g/1 msk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

200 g mjölkfritt margarin

2 dl växtbaserad dryck (ex havredryck)

blåbärskaka vegansk

Gör så här

Havresmul: Nyp ihop alla ingredienser tills du får en smulig deg. Ställ åt sidan

Blåbärskaka: Blanda ihop blåbären med 2 tsk vetemjöl. Ställ åt sidan. Vispa kikärtsspad och strösocker med elvisp i ca 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned det i vispet. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda ned det i smeten tillsammans med drycken. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd form (25×35 cm). Strö över blåbären och sedan havresmulet. Grädda kakan mitt i ugnen i 45-50 minuter och låt sedan kakan svalna helt i rumstemperatur.