Jag har bakat alldeles för lite med päron. Just päron smakar ju fantastiskt gott med kardemumma och kardemumma passar ju perfekt i bullar. Precis så gick tankarna när jag tog fram det här receptet på veganska päron- och kardemummabullar!
Dessa bullar är saftiga och har en tydlig smak av både päron och kardemumma. I mitten av bullen finns en ljuvlig päronkompott!

Veganska päron- och kardemummabullar
Portioner: 30 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 225 grader
Ingredienser
Bulldeg
50 g färsk jäst
500 ml vatten
135 g/1 1/2 dl strösocker
10 g/1 msk mortlad kardemumma
840 g/14 dl vetemjöl
3 g/1/2 tsk salt
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
Fyllning
200 g mjölkfritt margarin
90 g/1 dl strösocker
35 g/ ca 1/2 dl farinsocker
10 g/2 tsk vaniljsocker
10 g/1 msk mortlad kardemumma
8 g/2 tsk majsstärkelse
3 g/1/2 tsk salt
Pärlsocker
Päronkompott
2 stycken stora päron
35 g/1/2 dl strösocker
1/2 st citron
2 msk vatten
12 g/1 msk majsstärkelse
Sockerlag
Lika delar strösocker och vatten som kokas upp till en simmig lag

Gör så här
Bulldeg: Smula jästen i en bunke och rör i vattnet tills jästen smält. Tillsätt strösocker och kardemumma och rör om. Blanda i hälften av mjölet och saltet. Tillsätt nu resterande del av vetemjölet lite åt gången tills du får en deg. Knåda i margarinet i bitar och knåda degen i minst 15 minuter för hand eller i maskin. Degen är klar när den är glansig men inte kladdig, spänstig och har släppt från bunkens kanter. Låt degen vila i 30 minuter.
Fyllning: Mixa ihop alla ingredienser (utom pärlsocker) till en kräm och ställ åt sidan.
Päronkompott: Dela päronen i mindre tärningar (du kan skala päronen om du vill, det gör inte jag) och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker och citron. Koka upp på svag värme tills päronen vattnat av sig. Blanda vattnet med majsstärkelsen och rör ned det i kompotten. Koka upp igen och rör om tills du få en krämig kompott. Ställ åt sidan.
Utbakning: Dela degen i 3 delar. Kavla up varje deg till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock och bred på fyllningen. Vik rektangeln på mitten, kortsida till kortsida och skär 1 cm tjocka strimlor av degen. Ta två strimlor och snurra ihop till en skruv, rulla ihop skruven till en bulle och lägg på ett bakplåtspapper. Jag brukar få rum med 12 stycken bullar på en plåt (30×40 cm). Låt bullarna jäsa under en bakduk i 2 timmar. Pensla bullarna med sockerlag och tryck en grop i mitten. Fyll gropen med päronkompotten och grädda bullarna mitt i ugnen i 12-13 minuter. Pensla de gräddade bullarna med sockerlag igen och strö på pärlsocker. Låt svalna på plåten.






Lämna ett svar