Veganska päron- och kardemummabullar

Jag har bakat alldeles för lite med päron. Just päron smakar ju fantastiskt gott med kardemumma och kardemumma passar ju perfekt i bullar. Precis så gick tankarna när jag tog fram det här receptet på veganska päron- och kardemummabullar!

Dessa bullar är saftiga och har en tydlig smak av både päron och kardemumma. I mitten av bullen finns en ljuvlig päronkompott!

bullar med kardemumma och päron

Veganska päron- och kardemummabullar

Portioner: 30 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

50 g färsk jäst

500 ml vatten

135 g/1 1/2 dl strösocker

10 g/1 msk mortlad kardemumma

840 g/14 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Fyllning

200 g mjölkfritt margarin

90 g/1 dl strösocker

35 g/ ca 1/2 dl farinsocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/1 msk mortlad kardemumma

8 g/2 tsk majsstärkelse

3 g/1/2 tsk salt

Pärlsocker

Päronkompott

2 stycken stora päron

35 g/1/2 dl strösocker

1/2 st citron

2 msk vatten

12 g/1 msk majsstärkelse

Sockerlag

Lika delar strösocker och vatten som kokas upp till en simmig lag

kardemummabullar med päron

Gör så här

Bulldeg: Smula jästen i en bunke och rör i vattnet tills jästen smält. Tillsätt strösocker och kardemumma och rör om. Blanda i hälften av mjölet och saltet. Tillsätt nu resterande del av vetemjölet lite åt gången tills du får en deg. Knåda i margarinet i bitar och knåda degen i minst 15 minuter för hand eller i maskin. Degen är klar när den är glansig men inte kladdig, spänstig och har släppt från bunkens kanter. Låt degen vila i 30 minuter.

Fyllning: Mixa ihop alla ingredienser (utom pärlsocker) till en kräm och ställ åt sidan.

Päronkompott: Dela päronen i mindre tärningar (du kan skala päronen om du vill, det gör inte jag) och lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker och citron. Koka upp på svag värme tills päronen vattnat av sig. Blanda vattnet med majsstärkelsen och rör ned det i kompotten. Koka upp igen och rör om tills du få en krämig kompott. Ställ åt sidan.

Utbakning: Dela degen i 3 delar. Kavla up varje deg till en rektangel som är ca 1/2 cm tjock och bred på fyllningen. Vik rektangeln på mitten, kortsida till kortsida och skär 1 cm tjocka strimlor av degen. Ta två strimlor och snurra ihop till en skruv, rulla ihop skruven till en bulle och lägg på ett bakplåtspapper. Jag brukar få rum med 12 stycken bullar på en plåt (30×40 cm). Låt bullarna jäsa under en bakduk i 2 timmar. Pensla bullarna med sockerlag och tryck en grop i mitten. Fyll gropen med päronkompotten och grädda bullarna mitt i ugnen i 12-13 minuter. Pensla de gräddade bullarna med sockerlag igen och strö på pärlsocker. Låt svalna på plåten.