Vegansk knäckig äppelpaj

Den här pajen alltså, jag kan inte äta den nog! Mycket äpplen men mycket kanel i botten och ett knäckigt havretäcke på toppen serverad med en stor kula vaniljglass. Jag kan knappt tänka mig något godare om jag ska vara ärlig!

äppelpaj knäckig

knäckig äppelpaj

Den här årstiden finns det otroligt mycket äpplen i Sverige och jag tycker verkligen att vi ska ta vara på dem! Har du inget äppelträd själv? Du känner garanterat någon som har. En granne, en förälder, en vän? Där jag bor brukar jag se att de med många äppelträd i trädgården ställer ut korgar där man får plocka mot en liten slant! Om du ska köpa äpplen i butik, köp de svenska sorterna, de är absolut godast!

äppelpaj

Vegansk knäckig äppelpaj

Portioner: 8-10 stycken

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Fyllning

4 stycken svenska äpplen

8 g/1 msk malen kanel

26 g/2 msk strösocker

Pajsmet

150 g mjölkfritt margarin

90 g/1 dl strösocker

75 g/1 dl farinsocker

140 g/1 dl ljus sirap

5 g/1 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

160 g/4 dl havregryn

60 g/1 dl vetemjöl

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

knäckig äppelpaj

Gör så här

Fyllning: Skär äpplena i mindre tärningar (du kan skala äpplena om du vill, jag gör inte det). Lägg alla äpplen i en pajform som mäter 28-30 cm i diameter. Strö över kanel och socker och blanda runt lite med en sked.

Pajsmet: Smält margarinet på låg värme i en kastrull (det är viktigt att det inte börjar koka). Tillsätt övriga ingredienser och blanda ihop till en lös smet. Bred ut smeten över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen i 45-50 minuter. Låt pajen svalna något och servera den med vaniljglass eller vaniljsås!