Jag älskar julgodis. Julgodis framför julmat, alla dagar i veckan! Eller åtminstone alla dagar under julen 😉
En fudge ska ha en mjukare konsistens än vad kola har och därför skiljer sig tillagningsmetoden lite. Fudge kokar man till en lägre temperatur och rör ned den i temperatur för att sockret ska kristalliseras och där få sin mjuka, härliga konsistens! Du behöver alltså en termometer för att vara helt säker på att fudgen får den konsistens du önskar. Här hittar du en bra termometer.

Vegansk chokladfudge
Portioner: 30 stycken bitar fudge
Tid: 30 minuter + tid för att stelna
Ingredienser
270 g/3 dl strösocker
12 g/2 msk kakao
1 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
En nypa salt
75 g mjölkfritt margarin

Gör vegansk fudge så här
Börja med att klä en form (15×15 cm) med bakplåtspapper eller använd bakbalkar på ett bakplåtspapper för att få en kvadrat som mäter 15×15 cm. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull. Koka upp till 116 grader och dra av kastrullen från plattan. Rör i margarinet tills det smält och fortsätt röra i smeten tills den sjunker till 52-55 grader. Då har du en ganska tjock, seg smet men det är precis så den ska vara. Bred ut smeten i formen/bakbalkarna och låt fudgen svalna och stelna. Skär den sedan i 30 stycken bitar. Du kan förvara dem i en plastpåse eller i en burk i rumstemperatur eller frysa in dem.






Lämna ett svar