Vegansk chokladfudge

Jag älskar julgodis. Julgodis framför julmat, alla dagar i veckan! Eller åtminstone alla dagar under julen 😉

En fudge ska ha en mjukare konsistens än vad kola har och därför skiljer sig tillagningsmetoden lite. Fudge kokar man till en lägre temperatur och rör ned den i temperatur för att sockret ska kristalliseras och där få sin mjuka, härliga konsistens! Du behöver alltså en termometer för att vara helt säker på att fudgen får den konsistens du önskar. Här hittar du en bra termometer.

vegansk chokladfudge

Vegansk chokladfudge

Portioner: 30 stycken bitar

Tid: 30 minuter + tid för att stelna

Ingredienser

270 g/3 dl strösocker

12 g/2 msk kakao

1 1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

En nypa salt

75 g mjölkfritt margarin

chokladfudge vegansk

Gör så här

Börja med att klä en form (15×15 cm) med bakplåtspapper eller använd bakbalkar på ett bakplåtspapper för att få en kvadrat som mäter 15×15 cm. Blanda alla ingredienser utom margarinet i en kastrull. Koka upp till 116 grader och dra av kastrullen från plattan. Rör i margarinet tills det smält och fortsätt röra i smeten tills den sjunker till 52-55 grader. Då har du en ganska tjock, seg smet men det är precis så den ska vara. Bred ut smeten i formen/bakbalkarna och låt fudgen svalna och stelna. Skär den sedan i 30 stycken bitar. Du kan förvara dem i en plastpåse eller i en burk i rumstemperatur eller frysa in dem.

Kommentarer

Ett svar till ”Vegansk chokladfudge”

  1. Profilbild för Jasmine Boman
    Jasmine Boman

    Som alltid ett riktigt bra recept. Gjort fudgen 2 ggr, blivit väldigt smakrik och god. Svårt att inte äta upp allt, smälter i munnen… Sista gången slog det mig att jag nog hade velat ha något mer konsistens, nu lixom smälter den bort i munnen väldigt fort. Funderade på om lösningen skulle va att koka till något högre temperatur? Vispade med elvisp andra gången, rekommenderar det istället för handvisp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *