Den här saftiga veganska morotskakan med saffran är en ljuvlig kaka att äta inför jul! Morötterna gör den extra saftig och frostingen är helt otroligt god.

Vegansk saffransmorotskaka
Portioner: 8-10 stycken
Tid: 1 timme + tid att svalna
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Saffranskaka
100 g mjölkfritt margarin
1 g saffran
1 1/2 dl kikärtsspad
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk vaniljsocker
10 g/2 tsk bakpulver
3 g/1/2 tsk salt
100 g morötter
Frosting
75 g mjölkfritt margarin
150 g växtbaserad färskost
En skvätt citronsaft (saften från citron)
120 g/2 dl florsocker
Färska hallon till dekoration
Gör så här
Saffranskaka: Smält margarin och saffran på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Låt stå medan du gör smeten. Vispa kikärtsspad tills det blir skummigt med en ballongvisp i en skål. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Skala och riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet. Tillsätt morötterna i smeten tillsammans med det smälta margarinet och vänd försiktigt ihop till en smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna helt och vänd sedan kakan upp och ned så du får botten som toppen.
Frosting: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa färskosten med citronsaften med en elvisp tills den blir slät. Sikta i florsockret och vispa ihop. Häll ned det smälta margarinet i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du har fått en vit, härligt fluffig frosting. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa den över kakan. Dekorera med färska hallon.








Lämna ett svar