Vegansk pumpakaka med frosting

Den här pumpakakan är fylld med härliga smaker. Inte bara från pumpa utan också från kanel, kardemumma och ingefära. Kryddig och alldeles ljuvlig.

vegansk pumpakaka

I receptet använder jag pumpapuré som jag kokar själv. Jag använder en butternutpumpa eller annan matpumpa som jag skalar och rensar från kärnor. Delar i mindre bitar och kokar mjuk. Därefter häller jag av vattnet och mixar pumpan till en puré med hjälp av en stavmixer. Jag förvarar purén i en burk i kylskåpet eller portionerar upp i mindre portioner och fryser in.

 Vegansk pumpakaka med frosting

Portioner: 20 stycken bitar

Tid: 1 timme + tid att svalna

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Pumpakaka

3 dl kikärtsspad

450 g/5 dl strösocker

480 g/6 dl vetemjöl

15 g/1 msk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

1 msk malen kanel

2 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

3 g/1/2 tsk salt

200 g pumpapuré (läs i början av inlägget hur du gör den)

180 g/2 dl neutral olja

Frosting

150 g mjölkfritt margarin

300 g växtbaserad färskost

En skvätt citronsaft (saften från citron)

240 g/4 dl florsocker

Kanel till topping

Gör så här

Pumpakaka: Vispa kikärtsspadet med en ballongvisp i en skål tills det blir skummigt. Tillsätt strösockret och vispa in det i skummet. Blanda alla torra ingredienser och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Tillsätt pumpapurén och oljan och vänd ihop till en jämn, klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtpappersklädd form (25×35 cm) och grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna helt i formen

Frosting: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa färskosten med citronsaften med en elvisp tills den blir slät. Sikta i florsockret och vispa ihop. Häll ned det smälta margarinet i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du har fått en vit, härligt fluffig frosting. Bred frostingen på den avsvalnade kakan och pudra på kanel. Skär kakan i 20 stycken bitar. Förvara i kylskåp eller i frys.

pumpakaka