Vegansk saffransmorotskaka

Den här saftiga veganska morotskakan med saffran är en ljuvlig kaka att äta inför jul! Morötterna gör den extra saftig och frostingen är helt otroligt god.

vegansk saffransmorotskaka

Vegansk saffransmorotskaka

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 1 timme + tid att svalna

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Saffranskaka

100 g mjölkfritt margarin

1 g saffran

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

100 g morötter

Frosting

75 g mjölkfritt margarin

150 g växtbaserad färskost

En skvätt citronsaft (saften från citron)

120 g/2 dl florsocker

Färska hallon till dekoration

Gör så här

Saffranskaka: Smält margarin och saffran på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Låt stå medan du gör smeten. Vispa kikärtsspad tills det blir skummigt med en ballongvisp i en skål. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Skala och riv morötterna på den fina sidan av rivjärnet. Tillsätt morötterna i smeten tillsammans med det smälta margarinet och vänd försiktigt ihop till en smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna helt och vänd sedan kakan upp och ned så du får botten som toppen.

Frosting: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och ställ åt sidan. Vispa färskosten med citronsaften med en elvisp tills den blir slät. Sikta i florsockret och vispa ihop. Häll ned det smälta margarinet i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills du har fått en vit, härligt fluffig frosting. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa den över kakan. Dekorera med färska hallon.

vegansk saffransmorotskaka

saffransmorotskaka

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk saffransmorotskaka”

  1. Funkar det bra att byta ut vetemjölet till glutenfrittmjöl?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det bör gå bra! Använd eventuellt 1/2-1 dl mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *