Vegansk toscakaka

En klassisk vegansk toscakaka med sockerkaksbotten och ett täcke av mandeltosca på botten. Den här kakan är vegansk, alltså utan ägg och mjölk!

En vegansk toscakaka är en klassisk svensk kaka med en saftig botten och ett knäckigt mandeltäcke, helt fri från animaliska produkter. Bottnen bakas med ingredienser som mjölkfritt margarin, kikärtsspad (aqua faba) som ersätter ägg, strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och växtbaserad dryck. Toscatäcket består av mjölkfritt margarin, strösocker, vetemjöl, vaniljsocker och mandelspån. Kakan gräddas först utan topping, och när den nästan är klar tillsätts toscasmeten och gräddas vidare tills ytan blir gyllenbrun och knäckig. Resultatet är en läcker vegansk kaka med perfekt balans mellan sötma och nötighet.

Vegansk toscakaka

Portioner: 10-12 bitar

Tid:  70 minuter

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Kaka

100 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl aqua faba

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

1 dl växtbaserad dryck

Tosca

75 g mjölkfritt margarin

180 g/2 dl strösocker

18 g/2 msk vetemjöl

5 g/1 tsk vaniljsocker

1/2 dl växtbaserad dryck

100 g mandelspån

Gör så här

Kaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Vispa aqua faba men en ballongvisp i en skål. Vispa i strösockret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i skålen med en slickepott. Blanda i dryck och det smälta margarinet och rör ihop till en jämn klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtpapperklädd springform (22 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter.

Tosca: När det är 10 minuter kvar av gräddningen av kakan. Blanda alla ingredienser till toscan i en kastrull och koka upp till första bubblan. Plocka ut kakan ur ugnen och bred ut toscan. Sätt in kakan i ugnen igen i 15-20 minuter eller tills toscan fått en gyllenbrun färg. Låt kakan svalna i formen innan du plockar ut den.

Vegansk semmelkaka är också en väldigt god kaka

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk toscakaka”

  1. Hej! Saknas någon vätska i ingredienserna för toscalagret? På Instagram ser det ut som du adderar typ mjölk, men i receptet ser jag inget.

  2. Varför korrigerar du inte receptet när du får kommentarer om att det är felaktigt? Gjorde det just och får slänga kakan jag skulle tagit med till jobbet.

    Dessutom är 15-20 min och 10 min inte samma sak. Tänker på hur länge toscan ska vara på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *