En klassisk vegansk toscakaka med sockerkaksbotten och ett täcke av mandeltosca på botten. Den här kakan är vegansk, alltså utan ägg och mjölk!
En vegansk toscakaka är en klassisk svensk kaka med en saftig botten och ett knäckigt mandeltäcke, helt fri från animaliska produkter. Bottnen bakas med ingredienser som mjölkfritt margarin, kikärtsspad (aqua faba) som ersätter ägg, strösocker, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och växtbaserad dryck. Toscatäcket består av mjölkfritt margarin, strösocker, vetemjöl, vaniljsocker och mandelspån. Kakan gräddas först utan topping, och när den nästan är klar tillsätts toscasmeten och gräddas vidare tills ytan blir gyllenbrun och knäckig. Resultatet är en läcker vegansk kaka med perfekt balans mellan sötma och nötighet.

Vegansk toscakaka
Portioner: 10-12 bitar
Tid: 70 minuter
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Kaka
100 g mjölkfritt margarin
1 1/2 dl aqua faba
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
10 g/2 tsk bakpulver
10 g/2 tsk vaniljsocker
3 g/1/2 tsk salt
1 dl växtbaserad dryck
Tosca
75 g mjölkfritt margarin
180 g/2 dl strösocker
18 g/2 msk vetemjöl
5 g/1 tsk vaniljsocker
1/2 dl växtbaserad dryck
100 g mandelspån
Gör så här
Kaka: Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Vispa aqua faba men en ballongvisp i en skål. Vispa i strösockret. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i skålen med en slickepott. Blanda i dryck och det smälta margarinet och rör ihop till en jämn klumpfri smet. Bred ut smeten i en bakplåtpapperklädd springform (22 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter.
Tosca: När det är 10 minuter kvar av gräddningen av kakan. Blanda alla ingredienser till toscan i en kastrull och koka upp till första bubblan. Plocka ut kakan ur ugnen och bred ut toscan. Sätt in kakan i ugnen igen i 15-20 minuter eller tills toscan fått en gyllenbrun färg. Låt kakan svalna i formen innan du plockar ut den.
Vegansk semmelkaka är också en väldigt god kaka






Lämna ett svar