Veganska citron- och vallmobullar med vaniljkräm

De godaste bullarna på länge! Så fräscha med citron och vallmo som är en otrolig kombination. I mitten har jag klickat i lite vaniljkräm för extra lyxiga bullar!

9789178871209
Köp min bok Veganska Godsaker

citronvallmobullar veganska

Veganska citron- och vallmobullar med vaniljkräm

Portioner: 15 stycken bullar

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

30 g färsk jäst

3 dl vatten

90 g/1 dl strösocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Fyllning

2 st citroner (bara skalet)

200 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

90 g/1 dl strösocker

8 g/2 tsk majsstärkelse

10 g/2 tsk vaniljsocker

Vallmofrön till topping

Vaniljkräm

90 g/1 dl strösocker

60 g/1 dl majsstärkelse

1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker

3 dl växtbaserad grädde

Sockerlag

Lika delar socker och vatten (2+2 dl) som kokas till en simmig lag

Gör så här

Deg: Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills jästen lösts upp. Tillsätt strösocker, vanilj, salt och hälften av vetemjölet. Knåda degen i maskin eller med en slev. Tillsätt resten av vetemjölet och margarinet och knåda degen tills den blir glansig, medgörlig och inte kladdig. Låt degen vila på ett bord under handduk i 20 minuter.

Fyllning: Riv skalet från citronerna och mosa ihop tillsammans med övriga ingredienser (inte vallmofrön). Ställ åt sidan i rumstemperatur

Vaniljkräm: Blanda de torra ingredienserna i en kastrull så majsstärkelsen är väl utblandad och klumpfri. Tillsätt grädden under omrörning och sätt igång plattan. Låt vaniljkrämen koka upp under konstant omrörning och dra av den från plattan när den tjocknat. Fortsätt röra runt i krämen tills den känns jämn och fri från klumpar. Ställ in vaniljkrämen i kylen och låt den sätta sig. Fyll vaniljkrämen i en spritspåse

Utbakning: Dela på degen så du får två delar. Kavla ut en delen deg till en rektangel (jag behöver inget mjöl eftersom degen är så elastisk men man kan mjöla bordet lätt om man vill). Bred på hälften av fyllningen. Vik ihop degen från kortsida till kortsida och skär ut 1 cm tjocka strimlor. Ta två strimlor och snurra ihop till en bulle. Upprepa samma procedur med andra delen av degen. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa under en handduk i 1 1/2-2 timmar.

Pensla bullarna med sockerlag. Tryck en grop med fingret i mitten av varje bulle och fyll groparna med vaniljkräm. Strö över vallmofrön och grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Pensla på sockerlag igen direkt när de kommit ut från ugnen och låt svalna på plåten.

citron vallmobullar veganska veganska citron vallmobullar