Kanske har jag gjort årets godaste julekaka? Tänker att den är perfekt till glöggminglet, uppesittarkvällen eller till och med på självaste julafton?
Den är otroligt smakrik med pepparkakor, saffran och lingon som hubudsmaker, lagom söt och väldigt krämig. Jag älskar verkligen att baka med silkestofu, det ger en så härlig konsistens till bakverken!

Vegansk saffranscheesecake
Portioner: 8-10 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Botten
200 g pepparkakor
100 g mjölkfritt margarin
Fyllning
350 g silkestofu
30 g/1/2 dl vetemjöl
135 g/1 1/2 dl strösocker
300 g växtbaserad färskost
1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde
1 g saffran
Topping
2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde
1 dl lingonsylt
Gör så här
Botten: Mixa pepparkakorna till smulor i en matberedare. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda med kaksmulorna. Tryck ut degen i en bakplåtpappersklädd springform (22 cm i diameter). Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 minuter. Plocka ut formen och sänk värmen till 150 grader.
Fyllning: Mixa alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll fyllningen i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå på eftervärme i 30 minuter till. Plocka ut och låt svalna.
Topping: Vispa grädden fast och blanda i lingonsylten med en slickepott. Spritsa eller bred ut toppingen över kakan innan servering.






Lämna ett svar