Vegansk saffranscheesecake

Kanske har jag gjort årets godaste julekaka? Tänker att den är perfekt till glöggminglet, uppesittarkvällen eller till och med på självaste julafton?

Den är otroligt smakrik med pepparkakor, saffran och lingon som hubudsmaker, lagom söt och väldigt krämig. Jag älskar verkligen att baka med silkestofu, det ger en så härlig konsistens till bakverken!

vegansk saffranscheesecake

Vegansk saffranscheesecake

Portioner: 8-10 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Botten

200 g pepparkakor

100 g mjölkfritt margarin

Fyllning

350 g silkestofu

30 g/1/2 dl vetemjöl

135 g/1 1/2 dl strösocker

300 g växtbaserad färskost

1/2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 g saffran

Topping

2 1/2 dl växtbaserad vispgrädde

1 dl lingonsylt

Gör så här

Botten: Mixa pepparkakorna till smulor i en matberedare. Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda med kaksmulorna. Tryck ut degen i en bakplåtpappersklädd springform (22 cm i diameter). Grädda bottnen mitt i ugnen i 10 minuter. Plocka ut formen och sänk värmen till 150 grader.

Fyllning: Mixa alla ingredienser till fyllningen i en matberedare eller med en stavmixer tills du får en slät smet. Häll fyllningen i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 50 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt kakan stå på eftervärme i 30 minuter till. Plocka ut och låt svalna.

Topping: Vispa grädden fast och blanda i lingonsylten med en slickepott. Spritsa eller bred ut toppingen över kakan innan servering.

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk saffranscheesecake”

  1. Hade gärna haft en högre variant med mindre diameter, hur skulle gräddningen kunna anpassas för t.ex. en 18 cm form alt. fyllningen för att få den högre i en 22 cm form?

    1. Hej Jessie,

      Kul idé! Det enklaste är att göra som ditt första förslag, alltså i en form som är 18 cm, om du vill ha lika tjock botten så har du bara i lite mindre, gräddningen gör du på samma sätt. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *