Veganska kladdmuffins

En kladdig chokladmuffins likt kladdkaka som dessutom är vegansk. Det är mina veganska kladdmuffins det! Jag, som är en chokladälskare av rang kan varmt rekommendera dessa kladdiga, chokladiga kladdmuffins.

Antingen äter man muffinsen som de är, eller toppar man dem med lite växtbaserad vispgrädde och färska bär. Mums!

Kladdmuffins, mmmm såååå goda, smaskens!

🌱 Veganska kladdmuffins – oemotståndligt kladdiga & helt utan animalier

Letar du efter ett veganskt fika som är enkelt, snabbt och fullkomligt ljuvligt kladdigt? Då är de här veganska kladdmuffinsen precis vad du behöver. De bjuder på allt du älskar i en klassisk kladdkaka – seghet, chokladighet och sötma – men i praktiskt portionsformat och helt utan mjölk, smör eller ägg.

Med hjälp av kikärtsspad (ja, vätskan från burken med kikärtor!) får muffinsen en härlig konsistens som påminner om äggbakade muffins – men på ett helt växtbaserat sätt. Det här är det perfekta receptet för dig som vill baka något snabbt, gott och veganskt, oavsett om det är till fredagsfikat, barnkalaset eller som en lyxig vardagsdessert.


🧁 Recept på veganska kladdmuffins (8 st)

Ingredienser:

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl kikärtsspad (från konservburk)
  • 8 st muffinsformar

🔪 Så här bakar du kladdiga veganska muffins

1. Förbered ugnen

Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) så att den hinner bli ordentligt varm medan du rör ihop smeten.

2. Smält margarinet

Lägg det mjölkfria margarinet i en kastrull och smält det försiktigt på låg värme. När allt är smält – dra av kastrullen från plattan.

3. Rör ihop smeten

Tillsätt strösocker, kakao, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt direkt i kastrullen med det smälta margarinet. Häll därefter i kikärtsspadet. Rör om tills du får en blank och klumpfri smet. Den ska vara lite seg, nästan som kladdkakesmet.

4. Fördela i formar

Placera ut 8 muffinsformar på en plåt eller i en muffinsplåt. Fyll formarna jämnt med smeten – de kan fyllas nästan ända upp, eftersom muffinsen får en ganska låg, seg karaktär.

5. Grädda

Grädda muffinsen mitt i ugnen i 15–20 minuter. Tiden kan variera beroende på ugn och hur kladdiga du vill ha dem – 15 minuter ger en riktigt kladdig mitt, medan 20 minuter ger en lite fastare textur.

Tips: Skaka lätt på plåten när tiden är ute – mitten ska gärna dallra lite!

6. Låt svalna helt

För bästa resultat, låt muffinsen svalna helt. Gärna i kylskåp några timmar, så får de en extra fudgig och seg konsistens som gör dem ännu godare.


❄️ Tips! Frys in för fika på språng

Veganska kladdmuffins är perfekta att frysa in. Lägg dem i en tät burk eller plastpåse när de kallnat helt – sen är det bara att ta fram en i taget när du behöver något sött till kaffet eller vill imponera på en oväntad gäst.

sega kladdmuffins veganska

🍫 Serveringstips

Dessa muffins är fantastiska precis som de är – men vill du lyxa till det ytterligare kan du prova att servera dem med:

  • En klick vispad växtgrädde
  • En kula vegansk vaniljglass
  • Färska bär eller frusna hallon
  • En dust florsocker eller extra kakao på toppen

💚 Varför kikärtsspad?

Kikärtsspad (även kallat aquafaba) är en fantastisk vegansk äggersättning som både binder smeten och ger en saftig, lite seg konsistens. Det smakar inte kikärtor – vi lovar! Och du slipper slänga den där vätskan du annars kanske häller bort.


🧁 Kladdiga, chokladiga – och helt växtbaserade

Med det här receptet får du 8 underbara kladdmuffins som är lika enkla att göra som de är goda att äta. Ett perfekt sätt att visa att veganskt fika inte behöver kompromissa med smak, konsistens eller njutning.

Så plocka fram kastrullen, öppna en burk kikärtor och låt doften av varm choklad och nybakat fylla köket.

Veganskt har aldrig varit så gott – eller så enkelt.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *