Veganska piroger

Piroger har blivit min nya favoritlunch! Jag har alltid ett gäng i frysen som jag värmer upp när jag är hungrig. Dom är enkla att göra och du är mätt länge! Jag har fyllt mina veganska piroger med vegansk färs och massor med vegansk ost!

Veganska piroger

Portioner: 10 stycken Tid: 2 1⁄2 timmar
Ugn: 225 grader

Ingredienser

Deg
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
480 g/8 dl vetemjöl (+ ca 1 dl till utbakning)
1 tsk salt

Fyllning
1 msk olivolja
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
500 g vegansk färs
1 st buljongtärning (grönsak)
1⁄2 dl tomatpuré
200 g/ca 1⁄2 paket finkrossade tomater
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad timjan
Salt och peppar efter smak
200 g vegansk ost (jag har använt Violife Epic Mature Cheddar)
Sesamfrön

Gör så här

  1. Blanda jäst, vatten och olivolja i en bunke tills jästen lösts upp sig
  2. Tillsätt vetemjölet lite i taget och blanda ihop till en deg. Knåda degen i maskin eller för hand i ca 15 minuter. Stjälp ut degen på ett mjölat bord och jäsa i 1 timme till dubbel storlek
  3. Under tiden som degen jäser gör du fyllningen. Hacka lök och vitlök smått och fräs i en stekpanna med olja utan att det tar färg.
  4. Blanda i färs, buljong, tomatpuré och finkrossade tomater och låt koka upp. Tillsätt persilja, timjan, salt och peppar och låt färssåsen småkoka i minst 10 minuter. Smaka av och krydda mer om du tycker att det behövs. Färssåsen ska inte vara vattning, om den är det behöver den koka lite längre, tills vattnet dunstat
  5. Riv osten på rivjärn och ställ åt sidan
  6. Dela degen i 10 stycken bitar och kavla ut till rundlar som är max 1⁄2 cm tjocka.
  7. Lägg färsfyllning och generöst med ost i nedersta kanten av varje degplatta (se till att ha 2 cm marginal från kanten)
  8. Vik ihop till en halvmåne och tryck till dom med en gaffel runt kanterna så inte fyllningen rinner ut. Pensla med vatten och strö över sesamfrön
  9. Fördela pirogerna på 2 st plåtar med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna
  10. Pirogerna går bra att frysa in och tina upp i micro. Det gör jag ofta!