Vegansk toscakaka

Toscakaka är något jag verkligen saknat sedan jag började utesluta animalier ur kosten. När jag sedan knäckte receptet på vegansk sockerkaka har jag inte kunnat sluta tänka på att göra en vegansk toscakaka! Det är ju nämligen en sockerkaka med vaniljsmak, toppat med ett frasigt täcke av mandelkola!

vegansk toscakaka

Följ mig på Instagram för med tips, trix och inspiration kring växtbaserad bakning. Klicka HÄR för att komma till min profil!

Vegansk toscakaka

1,5 dl kikärtsspad

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin

1 dl växtbaserad dryck (jag använder mandeldryck)

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Tillsätt kikärtsspad och strösocker en en bunke
  3. Vispa in lite luft med en elvisp (kikärtsspadet ska precis bli vitt, men det ska inte bli en marängsmet eller ens börja tjockna, bara bli vitt och skummigt)
  4. Blanda alla torra ingredienser i en skål och vänd ned det med en slickepott i bunken med det vispade kikärtsspadet och sockret
  5. Smält margarinet och blanda i mandeldrycken
  6. Vänd ned det i smeten och blanda till en jämn, klumpfri smet
  7. Smöra och bröa en springform (min är 24 cm i diameter)
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-35 minuter
  9. Plocka ut kakan och höj värmen till 200 grader
Mandeltosca

1 dl växtbaserad grädde

1 dl strösocker

1 dl ljus sirap

100 gram mandelflarn

  1. Koka grädde, socker och sirap till en kola (120 grader)
  2. Dra av kastrullen från plattan och blanda i mandelflarnen
  3. Bred mandeltoscan över kakan och ställ in i övre delen av ugnen i 3-5 minuter eller tills toscan fått en fin gyllenbrun färg
  4. Plocka ut din veganska toscakaka ur ugnen och låt den svalna något innan du skär den i tårtbitar

Kommentarer

2 svar till ”Vegansk toscakaka”

  1. Profilbild för Malin Pumplun
    Malin Pumplun

    Går denna att baka i långpanna och sedan frysa in?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det går bra men dubbla receptet och anpassa gräddningstiden därefter 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *