Veganska semmelgifflar. Min nya favorit bland alla semmelvarianter som finns! Alla smaker är liksom inbakade i bullen och toppas med vispad grädde och mandelspån. HUR goda som helst!
Veganska semmelgifflar
Portioner: 12 stycken
Tid: 3 timmar
Ugn: 225 grader
Ingredienser
Bulldeg
25 g färsk jäst
3 dl rumstempererat vatten
1 msk mortlad kardemumma
90 g/1 dl strösocker
540 g/9 dl vetemjöl
3 g/1/2 tsk salt
100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
Fyllning
200 g mandelmassa
75 g mjölkfritt margarin
45 g/1/2 dl strösocker
10 g/2 tsk vaniljsocker
En nypa salt
Sockerlag
1 dl strösocker + 1 dl vatten som kokas ihop till en simmig lag
Topping
Växtbaserad vispad grädde
Mandelspån
Gör så här
Bulldeg: Blanda jäst och vatten tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker och hälften av mjölet. Rör ihop med en slev eller i maskin tills du får en slät, kladdig deg. Tillsätt resterande del av mjölet, salt och mjölkfritt margarin och knåda degen för hand eller i maskin i minst 15 minuter. Låt degen vila under en handduk i 20 minuter.
Fyllning: Mixa eller mosa ihop alla ingredienser till fyllningen tills du får en slät kräm. Fyll en spritspåse med fyllningen. Lägg åt sidan.
När du ska göra bullarna underlättar det för dig om du ser den här videon
Utbakning: Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en rektangel och dela rektangeln i 6 stycken bitar. Kavla ut varje bit lite extra och skär ut 4 stycken strimlor från ena kortsidan in till mitten av degen. Spritsa ut fyllning i änden av degen som inte är strimlad. Nyp in ändarna och rulla ihop degen så du får en ”korv”. Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 1 1/2-2 timmar. Upprepa samma sak med den andra degen. Pensla semmelgifflarna med sockerlag och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Toppa med växtbaserad, vispad grädde och mandelspån innan servering.
Lämna ett svar