Veganska rabarberbullar med kardemumma

Rabarber och kardemumma är en oslagbar kombination! I ett gäng saftiga bullar gör sig smakerna perfekt somriga, sötsyrliga och kryddiga. Älskar dessa bullar så jag skulle kunna gifta mig med dem!

Jag har bakat bullarna i bullformar/muffinsformar. Anledningen är att jag stod utan bakplåtspapper när jag hade snurrat alla bullar och fick då komma med en nödlösning. Faktum är att det är väldigt smidigt att baka bullar i form. De flyter inte ut på samma sätt utan växer snarare mer på höjden. Dessa bullar kan du baka med eller utan muffinsformar.

rabarberbullar

Tips: välj de små, tunna rabarbern som ännu inte blivit så stora. Vi kan kalla dem för ”bebisrabarber”. De är fortfarande mer röda och sötare än de ”vuxna” rabarbern. Dessutom ger den röda rabarbern en trevlig rosa färg.

rabarberbullar

Veganska rabarberbullar med kardemumma

Portioner i muffinsform: 25-30 st

Portioner utan muffinsform: 20 st

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

30 g färsk jäst

3 dl vatten, rumstempererat

90 g/1 dl strösocker

1-2 msk mortlad kardemumma

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Rabarberkräm

100 g rabarber, välj röda, små rabarber

45 g/1/2 dl strösocker

18 g/2 msk majsstärkelse

1/2 citron

Fyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

8 g/2 tsk majsstärkelse

90 g/1 dl strösocker

2 msk mortlad kardemumma

10 g/2 tsk vaniljsocker

En nypa salt

Sockerlag

90 g/1 dl strösocker

1 dl vatten

Topping

3 msk mortlad kardemumma

1/2 dl rörsocker

bullar med rabarber

Gör så här

Bulldeg: Blanda jäst och vatten tills jästen löst upp sig. Tillsätt strösocker och mortlad kardemumma. Tillsätt lite vetemjöl i taget tills allt vetemjöl är i bunken och du har en deg. Klicka i margarinet och saltet och knåda degen i 10-15 minuter. Degen är klar när den är spänstig och har lossnat från bunkens kanter. Låt degen vila i 20 minuter.

Rabarberkräm: Skiva rabarbern i små skivor och lägg i en kastrull. Riv skal från citronen och pressa ut saften i kastrullen. Blanda i övriga ingredienser och koka upp under omrörning tills du får en rabarberkräm. Ställ åt sidan.

Fyllning: Mosa ihop alla ingredienser till en jämn fyllning. Ställ åt sidan.

Utbakning: Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar på ett lätt mjölar t bord. Kavla tills degen är ca 1/2 cm tjock. Bred på fyllning. Skär 2 cm breda strimlor av degen utan att vika ihop den (jag brukar använda en pizzaslicer till detta). Rulla ihop strimlorna så du får en bulle och vik änden under själva bullen. Lägg bullarna i muffinsformar eller på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 1 1/2-2 timmar. Koka sockerlagen och pensla bullarna med den. Gör en liten grop i bullarna och klicka ut rabarberkrämen. Grädda bullarna mitt i ugnen i 9-11 minuter eller tills de får en gyllenbrun färg. Pensla bullarna igen med sockerlag och strö över rörsocker och mortlad kardemumma som du blandat.

 

 

 

Kommentarer

2 svar till ”Veganska rabarberbullar med kardemumma”

 1. Profilbild för Marie

  Kan man göra detta med 50 g jäst och 5 dl vätska?

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Ja, det går bra 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *