Veganska semmelgifflar

Veganska semmelgifflar. Min nya favorit bland alla semmelvarianter som finns! Alla smaker är liksom inbakade i bullen och toppas med vispad grädde och mandelspån. HUR goda som helst!

semmelgifflar

Veganska semmelgifflar

Portioner: 12 stycken

Tid: 3 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Bulldeg

25 g färsk jäst

3 dl rumstempererat vatten

1 msk mortlad kardemumma

90 g/1 dl strösocker

540 g/9 dl vetemjöl

3 g/1/2 tsk salt

100 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

Fyllning

200 g mandelmassa

75 g mjölkfritt margarin

45 g/1/2 dl strösocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

En nypa salt

Sockerlag

1 dl strösocker + 1 dl vatten som kokas ihop till en simmig lag

Topping

Växtbaserad vispad grädde

Mandelspån

semmelgifflar

Gör så här

Bulldeg: Blanda jäst och vatten tills jästen lösts upp. Tillsätt kardemumma, strösocker och hälften av mjölet. Rör ihop med en slev eller i maskin tills du får en slät, kladdig deg. Tillsätt resterande del av mjölet, salt och mjölkfritt margarin och knåda degen för hand eller i maskin i minst 15 minuter. Låt degen vila under en handduk i 20 minuter.

Fyllning: Mixa eller mosa ihop alla ingredienser till fyllningen tills du får en slät kräm. Fyll en spritspåse med fyllningen. Lägg åt sidan.

När du ska göra bullarna underlättar det för dig om du ser den här videon

Utbakning: Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en rektangel och dela rektangeln i 6 stycken bitar. Kavla ut varje bit lite extra och skär ut 4 stycken strimlor från ena kortsidan in till mitten av degen. Spritsa ut fyllning i änden av degen som inte är strimlad. Nyp in ändarna och rulla ihop degen så du får en ”korv”. Lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa i 1 1/2-2 timmar. Upprepa samma sak med den andra degen. Pensla semmelgifflarna med sockerlag och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Toppa med växtbaserad, vispad grädde och mandelspån innan servering.