Vegansk cookie dough-glass

Jag saknar verkligen god glass. De som går att köpa i butik tycker jag ofta är hårda och inte särskilt gräddiga. Jag saknar en mjuk, fyllig glass. En av mina favoriter har alltid varit Ben&Jerry’s cookie dough-glass och den finns tyvärr inte att köpa utan animaliska produkter. Men. Nu har jag gjort min egen och den är SÅ god! Vegansk cookie dough-glass!!!

Chocolate chip cookie dough

100 gram mjölkfritt margarin (jag använde Carlshamn bredbara margarin, alltså det man brer på mackan eftersom jag tycker att bakmargarinet kan kännas lite fett i munnen när det är ”rått”)

1 dl mjukt farinsocker

1 dl strösocker

2,5 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

100 gram mörk choklad

  1. Vispa upp margarin, farinsocker, strösocker och salt poröst
  2. Vänd i vetemjölet med slickepott
  3. Hacka chokladen smått och vänd i den i degen
  4. Rulla kakdegen till små bollar, lägg dom på ett fat och ställ in i kylen medan du gör glassen

Vaniljglass

150 gram vegansk färskost (jag använde Oatly’s påMackan)

1 dl sojavispgrädde

1 dl strösocker

1 tsk äkta vaniljpulver

  1. Vispa upp strösocker och sojavispgrädde till en fast grädde. Vispa gärna tills sockerkristallerna löst upp sig vilket tar en stund. Det finns ingen risk att grädden blir för fast.
  2. Vispa i färskosten och vaniljpulvret och vispa ihop till en jämn, klumpfri smet
  3. Häll glassmeten i en form
  4. Tryck i dom små kakbollarna i smeten och ställ in formen i frysen i minst 4 timmar

Jag åt glassen som kulglass så jag använde alltså en glasskopa för att göra kulor av glassen!

vegansk glass vegansk cookiedough glass recept vegansk glass vegansk mat