Kikärtsspad eller vinäger som äggersättning

Att baka med aquafaba, kikärtsspad eller vinäger som äggersättning är mycket effektivt. I det här inlägget kommer jag berätta mer om hur man använder de olika ersättningarna och vad de ger för effekter till bakverket.

kikärtsspad kan var knepigt

Saken är den att det kan vara lite knepigt att veta när man ska använda kikärtsspad eller torkad Aquafaba och när man ska använda äppelcidervinäger som äggsubstitut eftersom de olika ingredienserna påverkar bakverket på olika sätt.

produkt-vor-aquafaba-aqua-faba-vegan-egg-powder-vegansk-aggpulver-soders-gourmet-1

Kikärtsspad (3 matskedar kikärsspad motsvarar 1 ägg) – eller aquafaba som det också heter är idag en vanlig ersättare för ägg. När man säger kikärtsspad/aqua faba menar man vätskan som blir efter att man kokat kikärtor eller den vätska som finns i ett paket med konserverade kikärtor.

Vätskan liknar rå äggvita och fungerar många gånger på samma sätt. Om man vispar kikärtsspad får man ett vitt, hårt skum och man kan vända skålen över huvudet, ni vet, precis som med vispad äggvita. Om man tillsätter socker får man en marängsmet. Precis som med äggvita alltså.

Jag använder kikärtsspad

Jag använder ofta kikärtsspad som substitut för ägg, men inte i alla bakverk. Jag brukar tänka så här: om man tänker sig ett recept med ägg, låt säga kladdkaka, så ska det tillsättas direkt ned i smeten utan att först vispas upp. När jag då gör vegansk kladdkaka tillsätter jag kikärtsspad, precis som det är.

Om ägget skulle vispats poröst tillsammans med socker så använder jag inte aquafaba eftersom kikärtsspad och socker uppvispat blir marängsmet vilket kommer bli en helt annorlunda konsistens i bakverket än äggalternativet och att bara blanda ned kikärtsspad skulle i de flesta fall bli samma resultat.

Vinäger och bakpulver (1 matsked vinäger plus 2 teskedar bakpulver motsvarar cirka 2 ägg) – till mjuka kakor som jag vill få fluffiga och saftiga använder jag vinäger och bakpulver i kombination.

När vinäger (äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger är att föredra) och bakpulver kombineras tillsammans med värme bildar det en kemisk reaktion som gör att bakverket får en rejäl skjuts på höjden och när kakan är färdig är den fluffig och saftig, precis som vi vill ha exempelvis en morotskaka eller äppelkaka.

Kommentarer

4 svar till ”Kikärtsspad eller vinäger som äggersättning”

 1. hej dom förslagen som du visar på din sida om äggersättning funkar det till bröd
  mvh peter

  1. Profilbild för fridasvegobak
   fridasvegobak

   Det beror helt på vad för bröd du vill baka 🙂

 2. Profilbild för Lis Ohlsson
  Lis Ohlsson

  När jag gjorde en rulltårta och vispade aquafaba med socker så pöste inte kaksmeten upp i ugnen trots att jag hade bakpulver i och blev ganska platt. Den var dessutom svår att rulla. Kan det bli bättre om jag använder äppelcidervinäger?

  1. Hej Lis,

   Hmmm, du kan testa att tillsätta lite vinäger och Aqua Faba, vinägern kan hjälpa till att ge mer sprutt i bakpulvret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *