I detta nu sitter jag och äter en alldeles nybakt saffransbulle med apelsin och vanilj. Och vet ni? Den är så jä*la god! Apelsin och saffran är verkligen en klockren kombo som jag undrar varför jag inte gjort tidigare! Den klassiska vita chokladen kände jag att jag ville byta ut mot något lite fräschare vilket verkligen blev lyckat med en sörsyrlig apelsin!
Saffransdeg
1 gram saffran + 1 tsk vatten
30 gram jäst
3 dl växtbaserad dryck (jag tycker att bullarna blir saftigast med havredryck)
1 dl strösocker
0,5 tsk salt
ca 9,5 dl vetemjöl
110 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
- Blanda saffranen med vattnet och låt det stå och dra
- Smula jästen i en bunke
- Värm havredrycken till 38 grader och blanda det med jästen
- Tillsätt sockret och rör ihop
- Blanda i hälften av mjölet (jag brukar göra detta med en vanilj ballongvisp)
- Tillsätt saltet och blanda successivt i resten av mjölet (använd gärna bakmaskin) och knåda ihop den till en deg
- Klicka i margarinet och knåda degen i ca 10 minuter (degen ska ha släppt kanterna och vara glansig på ytan)
- Lägg ut degen på ett mjölat bakbord med en bakhannduk över och låt den vila i 20 minuter
Vanilj- och apelsinfyllning
200 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
1,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Zest från 1-2 apelsiner
- mosa ihop alla ingredienser i en skål till en jämn fyllning
- Låt stå i rumstemperatur
Sockerlag
100 gram vatten
100 gram strösocker
- Koka ihop vatten och socker tills sockerkristallerna löst sig och sockerlagen blivit lite ”simmig”
- Dra av från plattan och låt stå
Utbakning
- Kavla ut degen till en stor rektangel
- Bred på fyllningen
- Rulla ihop degen till en rulle (dra ut degen lite medan du rullar den så du slipper tråkiga springor som skapas om det kommer luft mellan ”lagren”)
- Såga (det låter ju lite roligt, men om du skär i degen kommer den plattas till) ut 20 bitar
- Ta skarven och peta den under bullen
- Lägg bullarna i bullformar eller på plåt med bakplåtspapper och täck dem med en bakhandduk
- Låt bullarna jästa i 1 1/2-2 timmar
- Sätt ugnen på 200 grader
- Pensla bullarna med sockerlagen, strö på pärlsocker och skjutsa in dem i mitten av ugnen
- Grädda bullarna i 12-15 minuter
Lämna ett svar