Innehåller annonslänk
Vegansk chokladpaj med dumlekola är väldigt chokladigt och väldigt gott! Att göra egen Dumle är inte speciellt svårt, man behöver bara koka kola och doppa dem i choklad. Den här chokladpajen är alltså fylld med vegansk dumlekola. Pajen bakas utan ugn och går därför relativt snabbt att baka!
Vegansk dumlekola
1 dl växtbaserad grädde (jag använde sojagrädde)
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
80 gram ljus vegansk choklad (finns att beställa HÄR)
- Koka upp alla ingredienser (utom chokladen) i en kastrull och låt puttra tills kolan uppnår en temperatur på 121-125 grader
- Dra av kolan från plattan och låt den stanna
- Häll kolan i små formar (jag har använt en silikonform som passar perfekt för att få ut lagom stora dumlekolor, den finns att beställa HÄR). Du kan även hälla kolan i en mindre bakplåtsklädd form (15×15 cm) och skära ut kolan när den stelnat
- Kolan behöver stelna i minst 4 timmar i kylen men helst över natten (om du använder en pralinform likt min kan kolan stelna i frysen för att bli lättare att plocka ut ur formarna)
- Plocka ur kolan ur formarna/skär kolan i mindre bitar
- Smält chokladen och doppa kolorna där i
- Låt dumlekolorna stelna (det går snabbt om man ställer in dem i frysen)
Oreobotten
300 gram Oreo (2 paket)
100 gram mjölkfritt margarin
- Mixa kakorna till smulor
- Smält margarinet och blanda det med kaksmulorna
- Tryck ut pajbottnen i en rund form (22 cm i diameter)
- Ställ in i frysen
Chokladtryffel
2,5 dl växtbaserad vispgrädde (jag använde sojavispgrädde)
150 gram mörk choklad
- Koka upp grädden i en kastrull och dra av från plattan
- Bryt i chokladen och rör om tills dem smält
- Häll i chokladtryffeln i pajskalet och låt den stelna till sig i kylen i cirka 2 timmar
- Skär Dumlekolorna på mitten så själva kolan syns
- Sprid ut dem i pajen genom att trycka ned dem lätt
- Servera pajen som den är eller med färska bär!
Lämna ett svar