Ostkaka är något jag verkligen saknat på mitt veganska julbord. Därför har jag gjort en vegansk ostkaka som smakar precis som jag minns det! Den är gjord på risgryn och silkestofu som bas och jag är verkligen glad att jag kan säga att den också är helt fri från gluten vilket gör att ännu fler kan njuta av vegansk ostkaka i jul!
Det råder lite delade meningar om ostkaka, antingen älskar man det eller hatar man det. Vad jag förstått så är det smaken av bittermandel man antingen gillar eller inte gillar, men vet ni? När man gör egen ostkaka är det så enkelt att reglera mängden bittermandel själv eller utesluta den helt! Jag har använt bittermandelarom i min ostkaka som finns att köpa vid bakhyllan i de flesta matvarubutiker.
Vegansk ostkaka
6 portioner
1 dl grötris
3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 dl växtbaserad grädde
0,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1-2 droppar bittermandelarom (kan uteslutas)
2 dl mandelmjöl
500 gram silkestofu
- Sätt ugnen på 200 grader
- Koka upp grötris, vatten och salt i en större kastrull och låt det småkoka i ca 15 minuter
- Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 15 minuter under omrörning
- Dra av kastrullen från plattan och tillsätt socker, vaniljsocker, bittermandelarom och mandelmjöl och rör om
- Smula till sist i tofun och blanda ut den i kastrullen
- Mixa smeten med en stavmixer tills du får önskad konsistens, jag gillar när det är lite tuggmotstånd men vill man ha ostkakan helt slät går det lika bra
- klä en form (15×25 cm) med bakplåtspapper och häll i smeten där i
- Grädda ostkakan i mitten av ugnen i ca 45 minuter
- Plocka ur kakan ur ugnen och låt den bli ljummen innan du serverar den tillsammans med vispa växtgrädde och sylt
Lämna ett svar