Mjuk pepparkaka är en riktig klassiker vid jul! Jag älskar mjuk pepparkaka, den är liksom tung, riktigt saftig och väldigt smakrik av ingefära, kanel och kardemumma. Ni måste bara testa att baka den här!
HÄR hittar du formen jag använder till min mjuka pepparkaka. Använd en likadan eller en som rymmer samma mängd, 2,4 liter.
Jag har också testbakat den här tunga sockerkakssmeten på ett annorlunda sätt mot vad jag brukar göra. Ni vet ju vid det här laget att man inte kan vispa kikärtsspad och socker lika länge som man kan vispa ägg och socker. Kikärtsspadet och sockret bildar snarare en maräng än en fluffig smet. För att få den fluffig och härlig har jag istället testat att vispa kikärtsspadet utan socker först och därefter tillsatt strösocker och vispat i ytterligare 30 sekunder. Det behövs inte längre tid men den minuten där kikärtsspadet får fluga till sig själv gör en stor skillnad för saftigheten i kakan!
Vegansk mjuk pepparkaka
Portioner: 12 stycken
Tid: 1 timme
Ugn: 175 grader
Ingredienser
Rikligt med mjölkfritt margarin till formen
150 g/1 1/2 dl kikärtsspad
270 g/3 dl strösocker
240 g/4 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 msk malen, torkad ingefära
2 tsk malen kardemumma
10 g/2 tsk vaniljsocker
10 g/2 tsk bakpulver
3 g/1/2 tsk salt
1 dl neutral olja
1 dl växtbaserad naturell yoghurt (jag använde den från Planti)
Gör så här
Smörj formen med margarin, snåla inte. Vispa kikärtsspadet i en stor bunke med elvisp i 1 minut så du får ett vitt skum. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten med en slickepott. Vänd tillsist i oljan och yoghurten. Arbeta inte smeten mer än nödvändigt, då riskerar du att luftbubblorna förstörs och kakan blir dödbakad eller stabbig. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Låt din mjuka pepparkaka svalna till minst ljummen innan du stjälper ut den ur formen. Skär upp i bitar och servera eller frys in!
Lämna ett svar