Vegansk mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka är en riktig klassiker vid jul! Jag älskar mjuk pepparkaka, den är liksom tung, riktigt saftig och väldigt smakrik av ingefära, kanel och kardemumma. Ni måste bara testa att baka den här!

vegansk mjukpepparkaka

HÄR hittar du formen jag använder till min mjuka pepparkaka. Använd en likadan eller en som rymmer samma mängd, 2,4 liter.

Jag har också testbakat den här tunga sockerkakssmeten på ett annorlunda sätt mot vad jag brukar göra. Ni vet ju vid det här laget att man inte kan vispa kikärtsspad och socker lika länge som man kan vispa ägg och socker. Kikärtsspadet och sockret bildar snarare en maräng än en fluffig smet. För att få den fluffig och härlig har jag istället testat att vispa kikärtsspadet utan socker först och därefter tillsatt strösocker och vispat i ytterligare 30 sekunder. Det behövs inte längre tid men den minuten där kikärtsspadet får fluga till sig själv gör en stor skillnad för saftigheten i kakan!

mjuk pepparkaka vegansk

Vegansk mjuk pepparkaka

Portioner: 12 stycken

Tid: 1 timme

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Rikligt med mjölkfritt margarin till formen

150 g/1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl strösocker

240 g/4 dl vetemjöl

1 msk kanel

1 msk malen, torkad ingefära

2 tsk malen kardemumma

10 g/2 tsk vaniljsocker

10 g/2 tsk bakpulver

3 g/1/2 tsk salt

1 dl neutral olja

1 dl växtbaserad naturell yoghurt (jag använde den från Planti)

Gör så här

Smörj formen med margarin, snåla inte. Vispa kikärtsspadet i en stor bunke med elvisp i 1 minut så du får ett vitt skum. Tillsätt strösockret och vispa i ytterligare 30 sekunder. Blanda de torra ingredienserna och vänd ned dem i smeten med en slickepott. Vänd tillsist i oljan och yoghurten. Arbeta inte smeten mer än nödvändigt, då riskerar du att luftbubblorna förstörs och kakan blir dödbakad eller stabbig. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter. Låt din mjuka pepparkaka svalna till minst ljummen innan du stjälper ut den ur formen. Skär upp i bitar och servera eller frys in!