Veganska lussekatter med mandelfyllning

Efter att jag tog fram ett recept på veganska lussekatter med fördeg har det blivit lite av en favorit här hemma till jul. Tidigare har jag bara tyckt att de gula katterna varit torra och ganska tråkiga. Håller du med?

Det här receptet utgår från min grunddeg på veganska lussekatter med kommer sedan fyllas med en gudomligt god mandelfyllning som tar lussekatterna till en helt annan nivå!

Jag ska ju inte ljuga, u kan snurra dem till vanliga bullar och på så sätt få en saffransbulle, men det blir ju faktiskt lite mer spännande att äta en fylld lussekatt!

lussekatter frida

 

Veganska lussekatter med mandelfyllning, 20 stycken

Följ receptet på den jästa degen för lussekatter här

Mandelfyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

200 g mandelmassa, rumstempererat

2 tsk vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl strösocker

En liten nypa salt

 

Sockerlag: 1 dl socker + 1 dl vatten somdu kokar ihop till en simmig vätska

Pärlsocker

Mixa alla ingredienser till en jämn fyllning. Dela degen i två delar. Kavla ut varje degbit till en rektangel på ett lätt mjölat bord och bred ut fyllningen över hela rektangeln. Vik degen kortsida mot kortsida och kavla ut den lätt så luftbubblorna försvinner. Skär 1 cm breda strimlor och rulla ena änden av strimlan in mot mitten. Vänd sedan på snurran och rulla andra sidan in mot den andra snurran så du får formen som ett S.

Fördela katterna på två plåtar och låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla med sockerlag och strö över pärlsocker. Grädda katterna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Pensla med sockerlag igen, direkt när du lockar ut dem ur ugnen och låt dem svalna på plåten. Förvara i en lufttät burk eller i frysen.

 

 

Kommentarer

2 svar till ”Veganska lussekatter med mandelfyllning”

  1. Profilbild för Elisabeth Carlund
    Elisabeth Carlund

    Detta var dom absolut godaste lussekatter jag någonsin gjort, Frida. Hela familjen är lyriska och säger att det är mer som en bakelse. Tack för alla dina bra recept! Är själv inte vegan men min dotter är och därför gör vi ofta enligt dina recept. Sally fick din fina kokbok i födelsedagspresent.

  2. Godaste lussekatter!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *