Veganska saffransmazariner i långpanna

Veganska saffransmazriner är något av det godaste jag ätit. Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig ätit något saftigare än veganska mazariner i långpanna. Det som gör detta bakverk extra saftigt är mandelmassan som både tillför smak och textur. Dessutom är ju mandelmassa något vi särskilt äter i juletider, så dessa passar väl perfekt att baka till imorgon på lucia?

Veganska saffransmazariner

Att baka veganska saffransmazariner i långpanna är galet mycket enklare än att baka dem i formar. Dessa kräver inte särskilt mycket tid att förbereda men jag kan garantera att de är MINST lika goda som originalet.

Veganska saffransmazariner (ca 20 bitar)

1 gram (2 paket) saffran

300 gram mjölkfritt margarin

200 gram mandelmassa (HÄR finns ett superenkelt och snabbt recept på mandelmassa)

7,5 dl vetemjöl

4 dl strösocker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl kikärtsspad

3,5 dl vatten

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smält margarinet i en skål och blanda i saffranen, låt det stå och dra
  3. Riv mandelmassan i en annan skål och ställ åt sidan
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  5. Tillsätt kikärtsspad, vatten och det smälta margarinet och blanda till en jämn, klumpfri smet
  6. Vänd i den rivna mandelmassan och vänd om tills den fördelat sig jämnt i smeten
  7. Klä en form (30×40 cm) med bakplåtspapper och häll ned smeten där i
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 20 minuter
  9. Låt mazarinkakan svalna helt
Glasyr

5 dl florsocker

3 msk vatten

2 msk citronsaft

  1. Blanda alla ingredienser till glasyren och bred försiktigt på den på mazarinkakan
  2. Låt glasyren svalna helt innan du skär upp kakan i 20 lagom stora bitar

Mazariner i långpanna

Kommentarer

10 svar till ”Veganska saffransmazariner i långpanna”

  1. Åh ser sååå gott ut! Går de att frysa in eller förlorar de sin charm då?

    Mvh

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Det går alldeles utmärkt att frysa i mazarinerna!

  2. OJ så smarrigt det där såg ut! Älskar mazariner så att piffa upp med saffran..mmmmm? Min mage klarar dock inte av vetemjöl, har du någon idé på hur det skulle kunna ersättas?
    Första gången på din sida så nu ska jag sctolla vidare och gotta mig i recept?

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Du kan använda glutenfri mjölmix men reglera mängden, oftast behövs det mindre mjölmix 🙂

  3. Jag är lite skeptisk mot mjölkfritt margarin, då det jag hittat innehåller palmolja. Tänkte prova med neutral kokosolja. Vad tror du om det?

    1. Hej! Du behöver inte vara skeptisk till palmolja så länge den är certifierad hållbar. Du kan läsa mer om det på wwf’s hemsida. Ang kokosolja så tror jag dessvärre inte att det funkar så bra i det här bakverket då det har helt andra egenskaper. Däremot kan du testa typ rapsolja 🙂

      1. Profilbild för Charlotte

        Hej, bakade dessa igår! Jättegoda! Använde rapsolja, problemet med det var dock att det gav en smak av raps… Solrosolja kanske kan vara ett alternativ…

        Jättefin blogg förresten! Ska testa fler recept när jag hinner!:)

        1. Hej! Man ska inte använda kallpressad rapsolja eftersom det inte är en neutral smak i den. Däremot funkar den ”vanliga” bra

    2. Det finns mjölkfritt margarin utan palmolja, kolla Naturli som finns som bredbar eller bak. Carlshamns gula är också palmoljefri men är bredbar.

  4. […] är ju väldans gott! Så när jag letade inspiration till julrecept hittade jag detta receptet hos Fridas Vegobak och så gjorde jag en glutenfri variant.  Ni hör ju, glutenfri saffransmazarin – ni hör ju […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *