Nattjästa rågfrallor med äpple

Hörrni, nybakade frallor på morgonen gör väl vem som helst glad? Med det här receptet blir det enkelt och inte så tidskrävande att baka ut dem på morgonen. Det tar egentligen bara 20 minuter inklusive gräddningstiden på morgonen och 15 minuter kvällen innan. Resterande del sköter sig degen självt. Smart ju!

Nattjästa rågfrallor med äpple är riktigt saftiga och smakrika. Rågmjölets funktion är nämligen inte bara att göra bröden ”nyttigare” utan det ger så mycket god smak som uppskattas av stora som små. Jag bakade faktiskt det här brödet tillsammans med barnen som tyckte att det var supercoolt all degen blivit så himla stor över natten!

äppelfrallor2

äppelfrallor3

Följ mig på

Instagram

Facebook

Nattjästa rågfrallor med äpple

20 gram färsk jäst

3 dl vatten

2 msk agavesirap/ljus sirap

0.5 dl neutral olja

2 stycken röda äpplen (medelstorlek)

340 gram vetemjöl

200 gram finmalt rågmjöl

1 tsk salt

Kvällen innan:

  • Smula ned jästen i en stor bunke och blanda ut den med vatten tills den smält
  • Riv äpplena och blanda ned dem i smeten. Tillsätt sirap och olja
  • Blanda de två olika mjölsorterna och saltet och blanda ned det i degen. Jag gjorde detta med en träslev. Degen ska vara kladdig
  • Täck bunken i plastfolie och ställ in i kylskåpet över natten (8-12 timmar)

Morgonen därpå:

  • Ställ ugnen på 225 grader över- och undervärme
  • Vänd ut degen på ett väl mjölat bord och dela den försiktigt i 12 bitar (utan att knåda degen alls). Lägg brödbitarna på en plåt täckt i bakplåtspapper och grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter. Låt svalna något och servera ljumna

Nattjästa frallor med äpple går utmärkta att frysa in

Kommentarer

Ett svar till ”Nattjästa rågfrallor med äpple”

  1. Ska vattnet som man blandar jästen med vara ca 37 grader eller ska det vara kallt? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *