Hembakat rostbröd

Det vita, jätteonyttiga rostbrödet med vallmofrö på toppen är min absoluta favorit i brödhyllan! I min familj rostar vi alla sorters bröd ofta men det allra godaste är just detta rostbröd med ost och apelsinmarmelad tillsammans med ett glas Oboy på lördagsmorgonen. Slå det om ni kan!

rostbröd hembakat

Jag har jobbat på det här receptet ett tag. Brödet ska ju vara väldigt lätt och luftigt och med en väldigt mild smak. Det tog några provbak innan jag fick till det men nu är det helt perfekt!

rostbröd recept

rostbröd recept

Hembakat rostbröd

Portioner: 1 limpa, ca 15 skivor

Tid: 2 1/2 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

30 g färsk jäst

300 ml vatten

15 g/1 msk neutral olja

540 g vetemjöl

6 g/1 tsk salt

Olja till formen

Vallmofrön till topping

rostbröd hembakat

Gör så här

Blanda jäst och vatten i en bunke tills jästen löst upp sig. Tillsätt oljan och hälften av mjölet. Blanda ihop. Tillsätt resterande del av mjölet och saltet. Knåda degen för hand eller i maskin i 15 minuter. Degen ska vara spänstig och du ska kunna trycka ett finger på degen utan att bli kladdig. Låg degen vila under en handduk i 20 minuter. Smörj en brödform med olja. Dela degen i 10 bitar och rulla till bollar. Lägg bollarna två och två bredvid varandra i formen. Lägg över en handduk och låt degen jäsa i 1 timme. Strö över vallmofrön och ställ in formen i mitten av ugnen. Grädda brödet i 35-40 minuter. Temperaturen i mitten av brödet ska vara 96-98 grader när det är klart.

 

Kommentarer

Ett svar till ”Hembakat rostbröd”

  1. Vilken form använder du till rostbrödet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *