Vegansk glögglass med pepparkakor

Gillar du glögg och pepparkakor? Då kommer du älska denhär veganska glögglassen! Den har en intensiv smak av glögg och kryddiga pepparkakor och passar perfekt efter en god middag.

Jag har kokat ned glöggen så jag fick en mer koncentrerad vätska vilket gör att du inte behöver så mycket för att få bra smak. För mycket vätska i glassen gör den isig. Därför är det viktigt att du kokar ned glöggen.

Jag använder frystorkat kikärtsspad när jag gör maräng. Det ger ett mycket stabilare resultat än flytande spad. Du kan köpa frystorkat kikärtsspad här

Om du inte använder frystorkat kikärtsspad byter du ut pulver och vatten mot 1 1/2 dl mot flytande kikärtsspad.

glögglass

Vegansk glögglass med pepparkakor

Portioner: 10 skopor glass

Tid: 4 1/2 timmar

Ingredienser

1/2 msk frystorkat kikärtspulver

120 g vatten

4 dl glögg

180 g/2 dl strösocker

1 dl växtbaserad vispgrädde

10 st pepparkakor

Förberedelse är bra när du gör den här glassen. Börja gärna kvällen innan. Blanda pulver och vatten. Låt det stå i kylskåpet och gotta till sig, gärna över natten. Koka ned glöggen till 1 1/4 dl och låt den stå i kylen, gärna över natten.

Vispa kikärtsspadet till ett fluff med elvisp och vispa ned strösocker, lite i taget tills du får en maräng. Vispa ned grädden tills du får upp fluffet igen och vispa då ned glöggen på låg hastighet. Vänd ihop till en slät glassmet. Krossa i pepparkakorna och blanda ihop. Häll upp i en bunke och frys i minst 4 timmar.