Veganska saffransgifflar

Jag älskar bullar med saffran som ger en otrolig smak och färg! Det får gärna vara fyllning i saffransbullar för jag menar, vad är en bulle utan fyllning?

Mina veganska saffransgifflar har jag fyllt med ljuvlig vanilj, en storfavorit i tillsammans med saffran!

veganska saffransgifflar

Veganska saffransgifflar

Portioner: 20 stycken

Tid: 4 timmar

Ugn: 225 grader

Ingredienser

Fördeg

20 gram färsk jäst

30 gram strösocker

300 gram växtbaserad mjölk

1 gram saffran

300 gram vetemjöl

Deg

Hela satsen fördeg

105 gram strösocker

240 gram vetemjöl

0,5 tsk salt

100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

Fyllning

150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat

75 g/1 dl mjukt farinsocker

1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver

3 g/1/2 tsk salt

Pärlsocker till topping

Sockerlag

Lika delar socker och vatten som du kokar till en simmig lag

Saffransgifflar

Gör så här

Fördeg: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 30 grader och blanda ned det i jästen. Mortla saffranet med strösockret och blanda ned det tillsammans med mjölet i bunken. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa på en lite varmare plats i minst 2 timmar. Du vet att fördegen är klar när den bubblar.

Deg: Tillsätt strösocker i fördegen och blanda runt. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar degen och knåda i slutet in saltet. Klicka i små bitar av margarin i degen och knåda degen i 10-15 minuter. Lägg återigen plast på bunken och låt degen jäsa i 1 timme. Tryck till degen lätt så den blir formbar, dela den i två delar och kavla ut den på ett bord (du behöver inget mjöl till utbakningen). Om du märker att degen drar ihop sig när du kavlar den, låt den vila ett par minuter på bordet så glutenet får lugna ner sig lite. Du ska kavla degen till en rektangel.

Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Bred ut fyllningen över rektangeln. Skär långa trianglar av degen, från långsida till långsida och rulla ihop trianglarna från den tjocka delen till spetsen. Lägg gifflarna på en plåt och låt dem jäsa under en ren kökshandduk i 30 minuter. Pensla sockerlag på gifflarna och grädda dem mitt i ugnen i 12-14 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Pensla med sockerlag igen och strö över pärlsocker.

Saffransgifflar veganska

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *