Jag älskar bullar med saffran som ger en otrolig smak och färg! Det får gärna vara fyllning i saffransbullar för jag menar, vad är en bulle utan fyllning?
Mina veganska saffransgifflar har jag fyllt med ljuvlig vanilj, en storfavorit i tillsammans med saffran!
Veganska saffransgifflar
Portioner: 20 stycken
Tid: 4 timmar
Ugn: 225 grader
Ingredienser
Fördeg
20 gram färsk jäst
30 gram strösocker
300 gram växtbaserad mjölk
1 gram saffran
300 gram vetemjöl
Deg
Hela satsen fördeg
105 gram strösocker
240 gram vetemjöl
0,5 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
Fyllning
150 g mjölkfritt margarin, rumstempererat
75 g/1 dl mjukt farinsocker
1 tsk vaniljpasta eller vaniljpulver
3 g/1/2 tsk salt
Pärlsocker till topping
Sockerlag
Lika delar socker och vatten som du kokar till en simmig lag
Gör så här
Fördeg: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till max 30 grader och blanda ned det i jästen. Mortla saffranet med strösockret och blanda ned det tillsammans med mjölet i bunken. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa på en lite varmare plats i minst 2 timmar. Du vet att fördegen är klar när den bubblar.
Deg: Tillsätt strösocker i fördegen och blanda runt. Tillsätt vetemjölet lite i taget medan du knådar degen och knåda i slutet in saltet. Klicka i små bitar av margarin i degen och knåda degen i 10-15 minuter. Lägg återigen plast på bunken och låt degen jäsa i 1 timme. Tryck till degen lätt så den blir formbar, dela den i två delar och kavla ut den på ett bord (du behöver inget mjöl till utbakningen). Om du märker att degen drar ihop sig när du kavlar den, låt den vila ett par minuter på bordet så glutenet får lugna ner sig lite. Du ska kavla degen till en rektangel.
Fyllning: Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Bred ut fyllningen över rektangeln. Skär långa trianglar av degen, från långsida till långsida och rulla ihop trianglarna från den tjocka delen till spetsen. Lägg gifflarna på en plåt och låt dem jäsa under en ren kökshandduk i 30 minuter. Pensla sockerlag på gifflarna och grädda dem mitt i ugnen i 12-14 minuter eller tills de blivit gyllenbruna. Pensla med sockerlag igen och strö över pärlsocker.
Lämna ett svar