Nu tänker ni ”vadå veganskt, alla bröd är väl veganska”. När jag googlade runt på just fröbröd såg jag att de flesta recept innehåller ägg vilket jag kan förstå. Ägg binder ihop ett glutenfritt bröd väldigt bra men eftersom ägg är ett big no no på den här bloggen så tog jag fram ett recept utan!
Såg att alla ingredienser till detta bröd finns att köpa hos MEDS till väldigt bra priser!
Glutenfritt fröbröd
Portioner: 20 stycken skivor
Tid: 2 timmar förberedelse + 45 min ugnstid
Ugn: 200 grader
Ingredienser
1 dl linfrön
1 1/2 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
4 dl vatten
10 st urkärnade dadlar
7 stycken torkade aprikoser
4 dl glutenfria havregryn
2 tsk psylliumhusk
1 msk bakpulver
1 tsk salt
Gör så här
Lägg alla frön i en bunke och blanda i vattnet. Låt stå och dra i minst 1 1/2 timme. Då kommer du få en simmig smet, det är precis så det ska bli. Hacka dadlar och aprikoser i mindre bitar och blanda ned i smeten. Mixa havregrynen i en matberedare tills du får ett mjöl. Blanda havremjölet med psyllium, bakpulver och salt och rör ned det i smeten. Låt smeten svälla i 15 minuter. Klä under tiden en avlång brödform med bakplåtspapper. Bred sedan ut smeten i formen och grädda brödet mitt i ugnen i 45 minuter. Plocka ut och låt brödet svalna i formen. Går utmärkt att förvara i frysen eller i en lufttät påse i skafferiet (upp till 5 dagar)
Lämna ett svar