Vegansk chokladtårta med jordgubbsfyllning

Den här chokladtårtan med jordgubbsfyllning är så ljuvligt god! I fyllningen hittar man bitar av jordgubbar i en härlig färskostkräm. Tillsammans med chokladbottnarna blir det en magisk kombination! Chokladtårtan är dessutom glutenfri.

vegansk chokladtårta jordgubb

tårta choklad jordgubb

Följ mig på

Instagram

Facebook

TikTok

LADDA NED MIN APP ”VEGANSKA GODSAKER”

Vegansk chokladtårta med jordgybbsfyllning (8-10 personer)

Bottnar

150 gram/1,5 dl kikärtsspad

270 gram/3 dl strösocker

220 gram/4 dl glutenfri mjölmix (jag har använt Leilas blå)

Om du vill göra bottnen med gluten kan du utgå från det här receptet

20 gram/0,5 dl kakao

10 gram/2 tsk bakpulver

10 gram/2 tsk vaniljsocker

75 gram mjölkfritt margarin

125 gram/1,25 dl växtbaserad dryck

  1. Ställ ugnen på 175 grader
  2. Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst, men fortfarande flytande
  3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ned dem i smeten
  4. Smält margarinet på låg värme och blanda i det i smeten tillsammans med drycken
  5. Klä en springform (20cm i diameter) med bakplåtspapper och bred ut smeten där i. Grädda bottnen mitt i ugnen i 40-45 minuter
  6. Plocka ur kakan ur formen och stjälp den upp och ned. Låt den svalna så. Ställ sedan in den i frysen så den stelnar till, åtminstone i kanterna, och dela den på mitten så du får två bottnar

Jordgubbsfyllning

200 gram/2 dl växtbaserad vispgrädde

150 gram växtbaserad färskost

120 gram/2 dl florsocker

100 gram färska jordgobbar

  1. Vispa grädden fluffig. Tillsätt färskosten och vispa ihop den med grädden
  2. Vispa i florsocker, lite i taget, tills du får en fluffig kräm
  3. Hacka jordgubbarna smått och blanda försiktigt ned dem i krämen
  4. Lägg en chokladbotten på ett tårtfat och bred ut fyllningen. Lägg på nästa chokladbotten

Chokladsmörkräm

150 gram mjölkfritt margarin (gärna smörgåsmargarin)

100 gram/1 dl växtbaserad vispgrädde

180 gram/3 dl florsocker

150 gram mörk choklad

  1. Vispa margarin, grädde och florsocker fluffigt med elvisp
  2. Smält chokladen och vispa ned den på låg hastighet i krämen
  3. Spackla tårtan med chokladkrämen

Kommentarer

12 svar till ”Vegansk chokladtårta med jordgubbsfyllning”

  1. Profilbild för Carolina

    Hej! Tror du det blir bra med frysta (tinade och kokade) hallon istället för jordgubbar ? Funderar på att testa till en födelsedag i helgen

  2. PRECIS vad jag letade efter idag! Du är grym 😀 (vill också gärna ha svar på kommentaren ovan)

  3. Nej det ska vara rumstempererat 🙂

  4. 20 cm i diameter 🙂

  5. Formen är 20 cm i diameter och den kommer räcka till 8-10 personer 🙂

  6. Hej
    Om jag skulle önska att ha ägg istället för kikärtsspad, hur många tar jag då? Gillar verkligen dina recept och använder dom för att sonen ej tål mjölkprotein.

    1. ett ägg motsvarar 3msk kikärtsspad

  7. Profilbild för Pernilla
    Pernilla

    Hej Frida.
    Jag bara måste fråga: hur många gånger har du testat, och misslyckats, med denna tårta?
    Min dotter gjorde den, för första gången, och är SÅ besviken för hennes fyllning är inte lika fast som din.
    Jag försöker förklara att du sannolikt inte lyckades på första försöket, men hon är så inne i ”men vi har exakt samma ingredienser – det är mig det är fel på!”, så jag tänkte att det kan vara bra för henne att se att även proffsen kämpar.
    Tacksam för svar!

    1. Profilbild för fridasvegobak
      fridasvegobak

      Hej!
      Din dotter ska absolut inte tycka att hon är mindre bra för att hon misslyckas! Bara idag har jag misslyckats två gånger. Ofta får jag göra om ett bakverk både 3 och 4 gånger innan det blir bra. Det är inte förrän man vågar misslyckas som man lyckas! 🙂

  8. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Hej,
    Aquafaba och kikärtsspad är samma sak 🙂

  9. Profilbild för fridasvegobak
    fridasvegobak

    Det går bra 🙂

  10. Profilbild för Evelina

    Går det bra att göra bottnarna i förväg och frysa in dom några dagar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *