Grötkakor

Grötkakor eller grötfrallor är superenkla att göra och blir så otroligt saftiga! Det är en stående frukost till helgen här hemma!

Det var faktiskt min svärmor som lärde mig att baka det här receptet för många år sedan och hon gör det fortfarande då och då. Det är något speciellt när någon annan bakar och bjuder tycker jag så därför utmanar jag er att bjuda hem nära och kära på en god frukost i helgen!

grötkakor grötbröd

Följ mig på

Instagram

Youtube

Ladda ned min app ”Veganska godsaker”

Till 12 stycken grötkakor behöver du:

1 1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vatten

50 g margarin

2 1/2 dl havredryck

1 paket jäst

1/2 dl ljus sirap

1/2 tsk salt

ca 1 liter vetemjöl

Koka havregryn och vatten till en gröt. Klicka i margarin och rör försiktigt så det smälter. Blanda i havredryck och smula ner jästen och blanda ordentligt så den löser sig. Tillsätt sirapen och arbeta i vetemjölet, antingen med en träslev eller i bakmaskin. Degen ska vara lite kladdig men ändå hanterbar. Jäs under duk i 30 minuter. Rulla små bullar. Jag brukar platta ut dom så dom blir som tekakor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader och grädda i ca 10-12 minuter.