Rotfruktsbröd i långpanna

by on

Rotfruktbröd i långpanna är ett lättbakat bröd som smakar mycket och uppskattas av alla i familjen! Att använda rotfrukter i bröd bidrar både till saftighet och smak. Egentligen rekommenderar jag er att använda det ni har hemma men kommer ändå skriva exakt vad jag använt och tips på vad du kan byta ut det med!

TIPS – du kan även nattjäsa brödet. Då bakar du på kall degvätska och jäser i kylskåp (6-7 grader) i 8-12 timmar!

rotfruktsbröd i långpanna

långpannebröd

Följ mig på

Instagram

Facebook

Rotfruktsbröd i långpanna

25 gram färsk jäst

3 dl fingervarmt vatten

2 msk ljus sirap eller agavesirap

3 msk oliv- eller neutral olja

2 små morötter

1 normalstor palsternacka (går att byta mot kålrot, rotselleri)

3 kokta potatisar (kanske fick du några över efter middagen)

540 gram/ 9 dl vetemjöl + 1,5 dl till utbakning

1 tsk salt

  1. Om du inte har färdigkokt potatis, börja med att koka dem och låt dem svalna
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt fingervarmt vatten, sirap och olja. Blanda tills jästen smält
  3. Skala och riv palsternacka och morötter fint. Riv potatisen grovt och banda det deg i degvätskan
  4. Tillsätt vetemjöl lite i taget och tillsätt saltet sist. Arbeta ihop till en deg, först kommer degen bli fast men efter en liten stund blir den kladdig. Den ska vara rätt så kladdig
  5. Jäs i 3 timmar under en ren kökshandduk
  6. Sätt ungen på 225 grader
  7. Stjälp ut degen i en väl mjölad, ren långpanna och tryck ut den i kanterna, degen kommer inte täcka kanterna ända ut. Skär rutor i degen, gärna ned i botten. Jag använde en pizzaslicer till detta
  8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter och låt brödet sedan svalna till ljummen innan du enkelt drar bort rutorna

Rotfruktsbröd i långpanna går utmärkt att frysa

 

You may also like

Leave a Comment

Your email address will not be published.