Sirapslimpa (recept)

Sirapslimpa är det vi kallar Skogaholmslimpa när vi köper den färdig i butik. Men hur vore det om du testade att baka din egen Skohgaholmare nästa gång brödet tar slut? Det är väldigt enkelt, smakar väldigt gott och är väldigt mycket billigare än köpevarianten. Hemmagjort är alltid godast, visst?

Sirapslimpa

Receptet ger en stor limpa

Tid: 2 1/2 timmar

Ugn: 200 grader

Ingredienser

25 g färsk jäst

3 dl vatten

105 g/3/4 dl ljus sirap

120 g/2 dl dinkelmjöl

420 g/7 dl vetemjöl

6 g/1 tsk tsk salt

50 g mjölkfritt margarin

En klick mjölkfritt margarin att smöra formen med

Lika delar vatten och sirap till pensling

Gör så här

Smula jästen i en bunke och blanda med vatten tills jästen lösts upp sig. Tillsätt sirap, dinkelmjöl och hälften av vetemjölet. Knåda ihop till en kladdig deg. Tillsätt sedan resterande del av vetemjölet, salt och margarin. Knåda till en deg som är glansig och smidig. Den ska inte vara kladdig, då behöver du knåda längre. Smöra en brödform (11×31 cm) och lägg lägg ned degen där i.

Låt jäsa under handduk i 1 1/2 timme. Blanda lika delar vatten och sirap och pensla på degen. Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter. Om du vill få en glansig yta på brödet, pensla med vatten och sirap även efter gräddning. Skiva brödet och lägg i en påse. Frys eller förvara i skafferi.

0
70

BETALT ANNONSSAMARBETE MED Nathalie's Ekologiska

Veganska cookies med choklad och banan

En av de godaste veganska, sega cookisen jag ätit! Banan och choklad gifter sig otroligt bra och Nathalie ́s ekologiska, lätttorkade bananer ger en perfekt konsistens som ger en alldeles ljuvlig smak av banan!

Nathalie ́s ekologiska banan kan du köpa på nathaliesfrukt.se tillsammans med andra goda, lättorkade frukter och nötter!

Sega cookies med choklad och banan

Portioner: 18 stycken kakor

Tid: 1 timme (ink. 30 minuter i kylskåpet)

Ugn: 200 grader

Ingredienser

150 gram mjölkfritt margarin

90 g/1 dl strösocker

75 g/1 dl farinsocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

30 g/2 msk växtbaserad matlagningsgrädde

5 g/1 tsk bakpulver

180 g/3 dl vetemjöl

1 paket á 130 g Nathalieé ekologiska lättorkade banan

150 g vegansk ljus choklad

Gör så här

Ställ ugnen på 200 grader. Vispa margarin, strösocker, farinsocker, vaniljsocker och salt tills det gått ihop sig väl. Tillsätt grädde och vispa på hög hastighet tills det precis gått ihop med smeten. Vänd med slickepott i bakpulver och vetemjöl tills du får en kakdeg. Hacka hälften av den lättorkade banan i mindre bitar. Hacka chokladen i mindre bitar. Blanda ned banan och choklad (spara 50 g av chokladen till topping) i kakdegen. Rulla 18 stycken bollar och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Ställ in plåtarna i kylskåpet i 30 minuter. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Direkt när kakorna kommer ut ur ugnen kan du runda till dem med en stans eller toppen av ett glas. Lägg stansen/glaset över kakan och snurra dem runda. Lägg på resten av den lättorkade bananen och den hackade chokladen och låt kakorna svalna på plåten.

0
5

Vegansk vinbärskaka med mandelmassa

En så god vegansk vinbärskaka med mandelmassa. Mandelmassan ger en härligt tung konsistens och vinbären väger upp med sin syrliga smak. En perfekt sensommarkaka!

Vegansk vinbärskaka med mandelmassa

Portioner: 8-10 bitar

Tid: 90 minuter

Ugn: 175 grader

Ingredienser

75 g mjölkfritt margarin

150 g mandelmassa

1 dl växtbaserad matlagningsgrädde

1 1/2 dl kikärtsspad

270 g/3 dl socker

210 g/ 3 1/2 dl mjöl

10 g/2 tsk bakpulver

10 g/2 tsk vaniljsocker

3 g/1/2 tsk salt

150 g färska eller frysta röda/svarta vinbär

Gör så här

Smält margarinet på låg värme i en kastrull och dra av från plattan. Riv mandelmassan och blanda den med margarinet och matgrädden. Ställ åt sidan. Vispa kikärtsspadet med en ballongvisp tills det blir skummigt. Vispa i strösockret. Blanda alla torra ingredienser och sikta ned dem i smeten. Vänd ihop med en slickepott. Tillsätt margarinblandningen och vinbären och vänd ihop till en smet. Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd springform (23 cm i diameter) och grädda mitt i ugnen i 50-55 minuter. Låt svalna helt i formen.

1
5