Saffran är en av mina favoritkryddor. Egentligen skulle jag vilja använda den året runt i både mat och bakverk men jag är rädd att jag både skulle bli fattig och urless på smakerna redan innan julen har börjat. Men nu är det ändå snart oktober, då måste det väl vara okej att starta saffransbaket?
Hur som helst. Mina saffransbullar är fyllda med mandelmassa och vanilj och toppade med vit choklad. Det här är nog dom godaste bullarna jag har ätit. Saffran, mandelmassa, vanilj och vit choklad i samma bulle, bättre än så blir det inte! Nu ska jag dela med mig av mitt bästa recept på saffransbullar. Håll i er!
Saffransbullar 20 stycken
Bulldeg
25 gram jäst
3 dl vatten
0,5 gram saffran
1 dl strösocker
ca 8-9 dl vetemjöl
100 gram mjölkfritt margarin (rumstemp)
1 tsk salt
- Smula jästen i en bunke
- Värm vattnet till 38 grader och blanda i den i bunken med jästen
- Mortla saffranen tillsammans med lite av sockret och blanda ut det i bunken tillsammans med resten av sockret
- Tillsätt hälften av mjölet och blanda ihop till en kletig deg
- Häll i saltet och resterande del av mjölet
- Klicka i margarinet och knåda ihop till en deg
- Knåda degen i 10 minuter (om du knådar för hand bör du knåda något längre)
- Låt bulldegen jäsa under plastfolie i en timme
Fyllning
200 gram mandelmassa (superenkelt recept på mandelmassa finner du HÄR)
150 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)
1 tsk vaniljpulver (eller urskrapet från en vaniljstång)
- Riv mandelmassan och vispa ihop den lätt tillsammans med margarinet och vaniljen tills allt är blandat
- Låt stå i rumstemperatur
Sockerlag
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
- Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockerkristallerna smält
Topping
Hackad vegansk vit choklad
Utbakning
- Dela degen i två delar
- Kavla ut den ena degen till en rektangel
- Bred på hälften av fyllningen på den utkavlade degenl
- Vik degen så båda kortsidorna ligger på varandra
- Skär 3 cm breda strängar
- Snurra degen till en spiral och bind ihop den. Jag brukar snurra spiralen ett eller två varv runt pekfingret och långfingret och lägga den sista snutten deg tvärs över bullen och trycka fast änden på bullens undersida
- Upprepa samma sak med den andra delen av bulldegen
- Lägg saffransbullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 minuter
- Pensla bullarna med rapsolja
- Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter (håll ett extra öga på hur bullarna ser ut i ugnen alla ugnar beter sig olika och vi vill ju inte att som ska brännas!)
- Pensla på sockerlag på bullarna direkt när dom kommit ut ur ugnen
- Låt bullarna svalna litegrann innan du strör över den hackade vita chokladen
Lämna ett svar