ANNONS

Vegansk maräng

/

När jag precis började baka växtbaserat trodde jag att jag skulle bli väldigt begränsad. Något jag trodde var omöjligt att göra veganskt var maränger. Hur gör man en maräng utan dess huvudingrediens, äggvita? Jag minns att jag Googlade ”vegansk maräng” och fick upp något som hette aqua faba vilket jag fick reda på var kikärtsspad efter några fler sökningar. Spadet burken med kikärtor kunde man alltså göra maränger på. I min värld lät det helt orimligt och lite läskigt så jag avstod helt enkelt maränger ändå.

Nu för tiden använder jag kikärtsspad till nästan alla mina bakverk

För tillfället är det lite hypat att baka med aqua faba eftersom man upptäckt att det fungerar som äggvita/ägg i det mesta, särskilt i bakning. Ni som brukar läsa mina recept vet att jag använder mig mycket av kikärtsspad i mina bakverk och faktum är att man verkligen når ett perfekt resultat med den speciella ingrediensen. Bakverken får en frasig yta men behåller en riktigt saftig insida. Det här med frasiga ytor är annars något jag saknat sedan jag slutade baka med ägg men sanningen är att kikärtsspadet ger ett ännu bättre fras än det animaliska alternativet vilket jag många gånger uppskattar!

Veganska maränger på kikärtsspad

Nu har jag tagit tag i maräng-biten och gjort en sats riktigt goda maränger, av kikärtsspad. Tillvägagångssättet är snarlikt maränger på äggvita men det är ännu lättare att göra dom veganska eftersom man slipper momentet att separera äggvita från äggula och råka få med lite skal. Det värsta som kan hända när man gör äggfria maränger är att man råkar få med i kikärta. Och det är betydligt enklare att pilla ut än ett äggskal!

Men hörrni, nu ska jag sluta babbla och berätta hur jag gör mina veganska maränger. Den här gången gjorde jag halva satsen i rosa.

Till en sats maränger behövs (det är svårt att säga hur många maränger det blir, det beror på hur stora man gör dom, jag fick 100 stycken mindre maränger)

1,5 dl kikärtsspad

2,5 dl strösocker

4 msk hallonpuré (lika delar frusna hallon och socker som fått koka ihop och sedan silats av till en puré)

  1. Vispa kikärtsspadet till ett hårt skum (i ca 3 minuter)
  2. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa någon minut till
  3. Häll i den sista delen socker och hallonpurén
  4. Vispa tills marängen blir så fast så du kan vända bunken upp och ner utan att marängen rör sig
  5. Häll marängen i en spritspåse och spritsa ut maränger i alla dess former och storlekar
  6. Grädda marängerna mitt i ugnen på 100 grader i 60 minuter (något längre om marängerna är väldigt stora och höga)
  7. Låt marängerna svalna innan du häller över dom i en burk
veganska maränger
äggfria maränger
0

Följ mig på Instagram!

@fridasvegobak
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00