Pumpatårta med vit choklad- och vaniljkräm

Pumpa är något jag aldrig bakat med förut. När jag tänker efter tror jag inte ens att jag ätit det någon gång. Just bakverk med pumpa verkar vara populärt i USA men har inte riktigt kommit till Sverige än. Efter att ha smakat min pumpatårta kan jag inte förstå varför vi inte bakar mer med pumpa här? Det är ju supergott och saftigt!

Den här tårtan är en öppen tårta med vacker (och väldigt enkel) spritsning. Jag tycker att det är charmigt att se vad det är man ska äta redan innan man skurit i tårtan! Bottnarna innehåller riven butternutpumpa vilket ger den en fyllig, saftig konsistens och en något nötig smak. Fyllningen är en vit choklad- och vaniljsmörkräm som är helt oemotståndligt god tillsammans med pumpan! Bären på toppen ger den sista touchen av syra som behövs för att få en perfekt smakkombination!

Tårtbotten

3 dl vetemjöl

2,5 dl strösocker

1 msk malen kanel

1 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

1,5 dl växtbaserad dryck (jag använde Oatly iKaffe)

1 dl neutral olja (jag använde rapsolja)

2 msk äppelcidervinäger

3 dl riven pumpa (jag använde butternut)

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  2. Tillsätt olja, växtdryck och äppelcidervinäger och blanda till en jämn smet
  3. Dela, kärna ur och skala pumpan
  4. Riv den på den fina sidan av rivjärnet och tillsätt 3 dl i smeten
  5. Blanda väl
  6. Lägg bakplåtspapper i botten av två springformar (20 cm i diameter) och grädda den mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter
  7. Låt tårtbottnarna svalna helt innan du plockar ur dem ur formarna
Vit choklad- och vaniljsmörkräm

150 gram mjölkfritt margarin (rumsvarmt)

4 dl florsocker

150 gram vit vegansk choklad

2 krm äkta vaniljpulver

1 krm salt

1 dl växtbaserad vispgrädde (jag använde sojavispgrädde)

  1. Vispa margarin och florsocker vitt och poröst
  2. Vispa i vaniljpulver och salt
  3. Smält chokladen i micron eller över vattenbad och häll ned den i en tunn stråle i bunken samtidigt som du vispar med elvispen på hög effekt.
  4. Tillsätt vispgrädden och fortsätt vispa på hög effekt tills krämen fått en jämn textur.
  5. Fyll upp en spritspåse (med eller utan tyll) med krämen
Montering
  1. Lägg en av tårtbottnarna på fatet du vill servera tårtan på
  2. Spritsa små toppar på hela tårtbottnen
  3. Ställ in kakan i kylen i 15 minuter så första lagret med smörkräm får sätta sig
  4. Lägg över nästa botten och upprepa samma metod med spritsen
  5. Dekorera tårtan med färska bär, gärna lite syrliga, jag använde blåbär, hallon och havtorn
  6. Servera tårtan på en gång eller förvara den i kylen över natten!