Innehåller annonslänk
Halloncurdpaj med vit chokladmousse är verkligen en nyårsdessert man kommer minnas! Den sötsyrliga halloncurden gifter sig utmärkt med den vita chokladmoussen och kommer avsluta nyårsmiddagen med bravur.
Halloncurd är som en lemoncurd, fast med hallon. Den ska vara lite syrlig och ta fram smaken från det underbart vackra och smakrika bäret. Själv älskar jag hallon och äter dem gärna som de är, men i en halloncurd blir smaken alldeles ljuvlig!
Jag bakar denna dessert i portionsformar vilket blir en snygg touch. Formarna har jag köpt HÄR och de bästa med dem är att de går att återanvända gång på gång på gång!
Digestivebotten
200 gram digestivekex
75 gram mjölkfritt margarin
- Mixa digestivekexen till små smulor
- Smält margarinet och blanda det med kexsmulorna till en deg
- Tryck ut digestivebottnen i en större pajform (ca 23 cm i diameter) eller i 7-8 mindre muffinsformar (jag använder silikonformar som finns att köpa HÄR)
- Ställ in formen/formarna i kylen och låt dem stelna i 10 minuter
Halloncurd
200 gram frusna hallon
1 dl strösocker
4 msk majsstärkelse
0,5 dl vatten
25 gram mjölkfritt margarin
- Värm hallonen och sila ur saften i en kastrull (det kommer bli 90-100 gram bärsaft, bärmoset ska inte med men kan med fördel sparas och användas på gröt eller yoghurt)
- Tillsätt vatten
- Blanda majsstärkelse och socker och rör ned det i kastrullen (rör samtidigt som du häller för att minska risken för klumpar)
- Koka upp på medelvärme under omrörning tills halloncurden tjocknat
- Dra av kastrullen från plattan och rör i margarinet tills det smält
- Låt halloncurden svalna något
- Fördela halloncurden i formen/formarna och ställ sedan in i kylen så de sätter sig
Vit chokladmousse
180 gram växtbaserad vispgrädde (jag använde sojagrädde)
25 gram strösocker
1 krm agar agar
50 gram vit vegansk choklad (jag använder iChoc som finns att köpa HÄR)
2 knivsuddar xantangummi (finns att köpa i större matvarubutiker på den glutenfria hyllan)
- Koka ihop grädde med strösocker och agar agar och låt puttra i ca 2 minuter
- Dra av kastrullen från plattan och rör i den vita chokladen och kyl ned helt i kylskåp
- Vispa upp moussen med elvisp till sin hårdaste konsistens och tillsätt
- Tillsätt xantangummi och vispa tills moussen stabiliserat sig ytterligare
- Bred eller spritsa över moussen på halloncurden
Lämna ett svar