Vegansk pepparkakspannacotta med ljus chokladtryffel

Innehåller annonslänk

Vegansk pepparkakspannacotta med ljus chokladtryffel är perfekt att äta som juldessert. Den har en soft smak av pepparkaka och len choklad. För att bryta det söta och kryddiga passar apelsin riktigt bra och höjer den här desserten mycket med sin söt-syrliga smak! 

Istället för gelatin, som inte är veganskt har jag använt agar agar. Det är ett mycket effektivt stabiliseringsmedel gjort på rödalger. När det kokas bildar det en geléliknande konsistens och passar därför bra i desserter som pannacotta. Det behövs väldigt lite agar agar för att, i det här fallet, grädden ska stelna och det krävs att man är lite försiktig. Det bästa är att använda en digital våg för att få exakt resultat, jag har den HÄR. I receptet har jag använt 1 gram vilket motsvarar 1 slätt kryddmått aga agarpulver

Pepparkakspannacotta (4 portioner)

4 dl växtbaserad grädde (jag använde sojamatgrädde)

1 dl strösocker

2 tsk pepparkakskrydda

1 krm agar agar pulver

  1. Mät upp alla ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning
  2. Låt puttra på medelvärme i 2 minuter
  3. Dra av kastrullen från plattan och låt den svalna i ett par minuter
  4. Häll upp pannacottan i fyra glas
  5. Ställ in glasen i kylen i minst 3 timmar men helst över natten
Ljus chokladtryffel

80 gram växtbaserad grädde (jag använde sojamatgrädde)

80 gram ljus vegansk choklad (jag använder iChoc som finns att beställa HÄR)

  1. Koka upp grädden i en kastrull och dra av den från plattan
  2. Bryt i chokladen och blanda runt tills den smält samman med grädden
  3. Häll den över pannacottan och ställ in glasen i kylen igen i ca 1 timme

Filéa 3 apelsiner och lägg filéerna i glaset precis innan du serverar pannacottan!