ANNONS

Veganska saffransbullar med kanel och mandelmassa

/

Veganska saffransbullar med kanel och mandelmassa är en kombination du sent kommer att glömma. Det här är nämligen julens bulle! Den är så smakrik och alldeles fantastiskt god!

Att använda sig av mandelmassa i fyllningen gör bullarna lite extra saftiga och den diva smaken av mandel är alldeles ljuvlig.

Jag har heller aldrig varit med om en bulldeg som är så smidig som den här och jag tror att det har att göra med att jag väger vetemjölet istället för att. mäta det. Då får jag en exakt mängd, vilket är ganska viktigt när man gör bulldeg. Jag vill därför rekommendera att använda en köksvåg när du väger mjölet men det är inget krav för att lyckas! Ett extra plus är att väga alla ingredienser men jag vet att det kan kännas lite mer komplicerat att baka då och därför skriver jag ingredienserna i mått. En framtida plan är dock att skriva ingredienserna både i mått och vikt. Vad tror ni om det?

veganska saffransbullar recept

Följ mig gärna på Instagram för mer tips, trix och inspiration till växtbaserad bakning @fridasvegobak

Veganska saffransbullar med kanel och mandelmassa
Bulldeg

30 gram jäst

3 dl vatten eller havredryck

1 dl strösocker

1 gram (två paket) saffran

9 dl (540 gram) vetemjöl

100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Värm vätskan till fingervarmt (38-39 grader) och blanda ned saffranet
  3. Tillsätt vätskan i jästen och blanda runt till den lösts upp sig
  4. Tillsätt strösocker och rör om
  5. Blanda i vetemjölet, lite i taget och knåda till en deg (detta kan göras för hand eller i maskin)
  6. Klicka i margarinet
  7. Fortsätt knåda degen tills den blivit fast och smidig
  8. Lägg ut degen på ett bakbord och låt den vila i 20 minuter under en handduk
Fyllning

150 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)

100 gram mandelmassa

3 msk kanel

2 tsk vaniljsocker

0,5 dl farinsocker

0,5 dl strösocker

1 kram salt

  1. Mosa ihop alla ingredienser med en gaffel och låt stå i rumstemperatur
Sockerlag

1 dl strösocker

1 dl vatten

  1. Koka upp vatten och socker tills sockerkristallerna löst upp sig
  2. Dra av kastrullen från plattan och låt stå

saffransbullar vegan

Utbakning
  1. Dela på degen så du får två delar
  2. Kavla ut en delen deg till en rektangel (jag behöver inget mjöl eftersom degen är så elastisk men man kan mjöla bordet lätt om man vill)
  3. Bred på hälften av fyllningen
  4. Vik ihop degen långsida mot långsida och skär 1 cm tunna strimlor
  5. Ta 2-3 strimlor och snurra till en skruv
  6. Lägg skruven på bordet och bind ihop till en bulle (här kan du se hur jag gör)
  7. Lägg bullen på en plåt med bakplåtspapper och upprepa tills all deg har blivit till bullar
  8. Låt bullarna jäsa under handduk i 1,5 timmar
  9. Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme
  10. Pensla bullarna med sockerlagen
  11. Grädda bullarna, en plåt i taget, i 10-12 minuter
  12. Pensla ytterligare en gång med sockerlag och strö över pärlsocker
  13. Låt bullarna svalna på plåten

veganska julrecept

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00