Veganska saffransbullar med vaniljkräm är inte bara ljuvligt smakande av vanilj utan fylls även av en magisk doft och smak av apelsin. Saffran, vanilj och apelsin är den solklara kombinationen i jul. Eller ja, under alla årstider om du frågar mig! Jag är inte så krånglig när det kommer till saffran, om man säger så!
Kan du äta saffran året om?
Följ mig på
Veganska saffransbullar med vaniljkräm (ca 20 st)
Bulldeg
30 gram jäst
3 dl vatten eller havredryck
1 dl strösocker
1 gram (två paket) saffran
9 dl (540 gram) vetemjöl
100 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
- Smula jästen i en bunke
- Värm vätskan till fingervarmt (38-39 grader) och blanda ned saffranet
- Tillsätt vätskan i jästen och blanda runt till den lösts upp sig
- Tillsätt strösocker och rör om
- Blanda i vetemjölet, lite i taget och knåda till en deg (detta kan göras för hand eller i maskin)
- Klicka i margarinet
- Fortsätt knåda degen tills den blivit fast och smidig
- Lägg ut degen på ett bakbord och låt den vila i 20 minuter under en handduk
Vanilj- och apelsinfyllning
Skal från 1 stor apelsin (låt gärna skalet stå framme över natten så det torkar till)
125 gram mjölkfritt margarin (rumstempererat)
2 tsk vaniljsocker eller frön från 1 urskrapad vaniljstång
1 dl strösocker
En nypa salt
- Mosa ihop alla ingredienser med en gaffel och låt stå framme
Vegansk vaniljkräm
1 dl strösocker
0,75 dl majsstärkelse
1 tsk vaniljpasta eller 2 tsk vaniljsocker
2 dl växtbaserad grädde
1 dl växtbaserad dryck
- Blanda de torra ingredienserna i en kastrull så majsstärkelsen är väl utblandad och klumpfri
- Tillsätt grädden och drycken under omrörning och sätt igång plattan
- Låt vaniljkrämen koka upp under konstant omrörning och dra av den från plattan när den tjocknat
- Fortsätt röra runt i krämen tills den känns jämn och fri från klumpar
- Ställ in vaniljkrämen i kylen och låt den sätta sig
- Fyll vaniljkrämen i en spritspåse med en liten rund tyll
Sockerlag
1 dl strösocker
1 dl vatten
- Koka socker och vatten till en simmig sockerlag och låt stå i rumstemperatur
Utbakning
- Dela på degen så du får två delar
- Kavla ut en delen deg till en rektangel (jag behöver inget mjöl eftersom degen är så elastisk men man kan mjöla bordet lätt om man vill)
- Bred på hälften av fyllningen
- Lätta på degen från bordet så den ligger löst mot underlaget och rulla ihop degen till en korv, långsida mot långsida
- Skär 10 stycken bitar av rullen (använd gärna en taggad kniv och såga dig igenom degen) och lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper. Lägg över en handduk och låt jäsa i 1,5 timmar
- Upprepa steg 1-5 med den andra degbiten
- Sätt ugnen på 225 grader över- och undervärme
- Tryck ett hål i mitten av varje bulle och fyll upp med vaniljkräm
- Pensla bullarna med sockerlag och grädda dem mitt i ugnen i 10-13 minuter
- Pensla ytterligare en gång med sockerlag när bullarna kommer ut ur ugnen och strö över lite strösocker
- Låt bullarna svalna på plåten
Lämna ett svar