Vegansk saffranskaka är något ni verkligen borde testa att baka, vare sig det är jul eller ej! Den är så fantastiskt saftig och alldeles ljuvligt god.
Ni vet ju vid det här laget hur kikärtsspad förändrat mitt liv. Att vätskan från en burk konserverade kikärtor kan göra en mjuk kaka så fantastisk saftig, luftig och fluffig är så bra så jag blir alldeles gråtmild. Särskilt när julen är på gång och man fikar lite extra mycket (= vill impa på alla gamla släktingar som tycker att man är knasig som inte äter animalier)
Följ gärna mig på Instagram för mer tips, trix och inspiration till växtbaserad bakning @fridasvegobak
Vegansk saffranskaka
1,5 dl kikärtsspad (1 tsk frystorkat kikärtsspad + 135g vatten)
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
100 gram mjölkfritt margarin
1 dl växtbaserad dryck
0,5 gram saffran (1 paket)
Margarin och ströbröd till formen
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smält margarinet i en kastrull och tillsätt växtdryck oh saffran, låt stå och dra
- Vispa kikärtsspad och strösocker vitt och poröst (det ska inte bli en marängsmet, men ändå fluffigt)
- Tillsätt de torra ingredienserna i kikärtsvispet (gärna genom en finmaskig sil för att minska risken för klumpar) och blanda
- Häll i margarinblandningen och vänd om tills du får en jämn, klumpfri smet
- Smöra och bröd en sockerkaksform
- Häll ned smeten i formen
- Grädda din veganska saffranskaka mitt i ugnen i 40-50 minuter
- Låt svalna helt innan du vänder ur kakan ur formen
Lämna ett svar