ANNONS

Kanelfläta med ljuvlig äppelkompott

/

Kanelkrans är kanske egentligen inte min generations typiska fika, men jag kan faktiskt inte undgå att nämna att detta bakverk är en klassiker som aldrig dör ut. Jag har däremot gjort den lite mer 2018 genom att fylla den med en ljuvligt god äppelkompott istället för den traditionella kanelfyllningen

Bulldeg

30 gram jäst

3 dl Oatly´s iKaffe

1 dl strösocker

2 tsk malen kardemumma

ca 8 dl vetemjöl

110 gram rumstempererat mjölkfritt margarin

Fyllning

Äppelkompott (länk till receptet finns här)

Sockerlag

1 dl vatten

1 dl strösocker

Gör så här

1. Värm iKaffe till 37 grader i en kastrull

2. Smula ner jästen i den bunke (jag använde en bakmaskin) du kommer göra bulldegen i och häll över den ljumna iKaffen

3. Rör tills jästen löst upp sig och tillsätt socker och kardemumma. Rör om

4. Häll i 2 dl vetemjöl åt gången och blanda ut tills degen blir klumpfri och fortsätt tills allt mjöl är i och degen är jämn

5. Klicka i margarinet och blanda kraftigt tills degen släpper från kanterna. Degen ska vara lite glansig och när du känner på den ska det inte fastna någon deg på fingret.

6. Mjöla bakbordet lite och lägg ut degen med en bakhandduk över. Jäs i 40 minuter.

7. När degen jäst färdigt så kan du dela den i två delar

8. Kavla ut den ena degen till en 3 millimeter tjock kvadrat där du har kortsidan mot dig

9. Skär snittar i degens ytterkanter (se bild 1 nedan)

10. Häll av sockerlagen från äppelkompotten och bred på äpplena i mitten av degen och hyvla på lite mjölkfritt margarin (se bild 2 nedan)

11. Varva snittarna över varandra tills du har bakat in fyllningen (se bild 3 nedan)

12. Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i 1 timme

13. Pensla på rapsolja och strö över pärlsocker

14. Grädda i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter eller tills kanelflätorna är gyllenbruna ovanpå

15. Koka under tiden upp sockerlagen. Den är färdig när sockret smält i vattnet.

16. Pensla på sockerlagen direkt när flätorna kommit ut ur ugnen. Sockerlagen gör den glansig och behåller ytan krispig och insidan saftig.

17. Låt flätorna svalna innan du skär i dom.

Du kan även använda äppelkompotten i DESSA minipajer. Det blir såååå gott!

0
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00