Vegansk linssoppa

Är du också en person som samlar på röda linser? Jag vet inte varför det är en grej i vårt hem men det finns alltid flera påsar hemma. Nu inför flytten håller vi på att rensa ut skafferi, frys och kyl för att behöva slänga så lite som möjligt för JAG VET att jag kommer tänka ”äsch, det är bara ett halvt paket, det slänger vi” om det finns mycket kvar den dagen flyttlasset går.

Följ mig på Instagram

Som sagt hittade jag alldeles för många påsar med röda linser och bestämde mig för att göra en soppa. Vi har ätit den i ett par dagar nu och fryste in resten som jag kan äta till lunch i veckorna när jag jobbar. Jag dubblerade receptet till mig men här skriver jag receptet för 6 stycken portioner.

Tips på bröd till soppan

Morots- och havrefrallor

Veganska ostfrallor

Matbröd med vitlök, parmesan och persilja

Godaste frukostlimpan

Vegansk linssoppa

Portioner: 6 stycken

Tid: 40 minuter

Ingredienser

30 cm purjolök

2 st stora morötter

3 st mjölig potatis

1 st vitlöksklyfta

1 dl tomatpuré (den som finns i tub, inte krossade tomater)

2 st buljongtärningar (grönsak eller umami)

2 dl torkade röda linser

12 dl vatten

Ev. salt och chilipulver

En sätt limesaft

Olja till grytan

Gör så här

Skölj och skiva upp purjolöken. Fräs purjon i en stor gryta så den blir mjuk. Den ska inte ta färg. Under tiden skalar och delar du morötterna, potatisen och vitlöken i mindre bitar. Tillsätt dem i grytan tillsammans med tomatpurén och buljongtärningarna och låt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt linserna och vattnet och koka upp soppan. Låt puttra i 15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer tills du får den konsistensen du vill ha. Tillsätt salt och eventuellt lite chilipulver om det behövs och en skatt limesaft. Koka upp soppan tills första bubblan och servera med vitlökssås, pumpakärnor ett ett gott bröd!

0
10

Veganska biskvier med passionsfrukt

Biskvier är enklare att baka än man tror och smaksättningarna är oändliga! Jag har smaksatt dessa med passionsfrukt som ger en härligt sötsyrlig smak och en fin gul färg.

Följ mig på Instagram

Tips

När man gör ”smör”kräm gäller det att ha lite tålamod. Det är lätt hänt att krämen skär sig, men det fina med smörkräm är att den går att rädda! Först och främst behöver du använda rumsvarma ingredienser så ställ fram margarinet i några timmar innan du ska baka. När du vispar margarin och florsocker kommer du få en kräm, Passionsfrukten kommer göra att krämen delar sig lite, men bara fortsätt vispa och vispa tills krämen går ihop. Om du har stora problem så tar du 1/3 av krämen och värmer i micron, sen vispar du ned den tills krämen blir kall igen!

Veganska biskvier med passionsfrukt

Portioner: 12 stycken

Tid: 2 timmar

Ugn: 175 grader

Ingredienser

Biskvibottnar

100 g mandelmjöl

60 g florsocker

45 g/3 msk kikärtsspad

25 g mjölkfritt margarin

”Smör”kräm

200 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt

120 g/2 dl florsocker

10 g/2 tsk vaniljsocker

5 st kuber fryst passionsfrukt (finns vid de frysta bären i större matvarubutiker)

1 krm salt

Topping

200 g vegansk vit choklad

1/2 tsk kokosolja

20 g vegansk ljus choklad

Gör så här

Biskvibottnar: Mixa alla ingredienser till bottnarna i en mixer. Häll upp i en spritspåse och spritsa ut cirklar som mäter ungefär 3 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Grädda bottnarna mitt i ugnen i 10-11 minuter. Låt bottnarna svalna på plåten

”Smör”kräm: Dela margarinet i mindre bitar och vispa ihop tillsammans med florsocker och vaniljsocker tills du får en fluffig kräm. Vispa i minst 5 minuter. Tina passionsfrukten och sila ned saften i skålen med ”smör”kräm (du kan använda kärnorna också). Vispa igen tills krämen blir fluffig. Häll upp krämen i en spritspåse och spritsa ut den på bottnarna. Forma krämen med hjälp av en liten spatel eller matkniv så du får dem så där toppiga. Ställ in biskvierna i kylskåpet i 1 timme.

Garnering: Smält den vita chokladen och kokosoljan på låg värme i micron eller över ett vattenbad. Häll chokladen i ett mindre glas där biskvin går att doppa. Stick en kniv i botten av biskvin och doppa den i chokladen. Låt chokladen rinna av lite och placera biskvin på ett bakplåtspapper till chokladen stelnat. Smält den ljusa chokladen och häll upp i en spritspåse. Ringla den ljusa chokladen över biskvierna. Låt chokladen stelna helt.

Biskvierna går att förvara i kylskåpet i upp till 5 dagar eller i frys i upp till 3 månader.

0
5

Nattjästa morots- och havrefrallor

Lyx är att äta nygräddade frallor en helgmorgon. Nygräddade frallor som du i princip bara behöver slänga in i ugnen eftersom du förbereder det mesta kvällen innan!

Fördelen med att nattjäsa (eller kalljäsa som det egentligen heter) en deg är att glutentrådarna hinner utvecklas under lång tid vilket gör brödet väldigt saftigt och härligt. Det är också därför du inte behöver knåda degen utan bara röra ihop ingredienserna. När du knådar degen hjälper du den nämligen på traven att utveckla glutentrådar vilket gör att det går fortare att baka! Nattjästa frallor går ju om än fortare, eftersom man sover bort hela jäsningstiden så jag skulle våga säga att du gör dessa frallor på 30 minuter!

Nattjästa morots- och havrefrallor

Portioner: 18 stycken

Tid: 30 minuter + 12 timmar i kylskåp

Ugn: 225 grader varmluft eller 250 grader över/undervärme

Ingredienser

15 g färsk jäst

5 dl vatten

200 g finrivna morötter

30 g/2 msk olivolja

300 g/5 dl vetemjöl

300 g/5 dl rågsikt

150 g/ ≈ 3 dl havregryn

6 g/1 tsk salt

Gör så här

På kvällen: Blanda vatten och jäst i en stor bunke tills jästen löst upp sig. Finriv morötterna och blanda ned dem i bunken tillsammans  med oljan. Blanda mjölet med saltet. Tillsätt lite mjöl i taget och rör ihop tills båda mjölsorterna och havregrynen är nedrörda och du har fått en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ in i kylskåpet i 12 timmar.

På morgonen:

Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 18 bitar och fördela dem på två plåtar med bakplåtspapper. Låt plåtarna stå i rumstemperatur medan du värmer upp ugnen till 225 grader varmluft eller 250 grader över/undervärme. Grädda frallorna mitt i ugnen i 12-14 minuter. Om du använder över/undervärme behöver du sänka temperaturen till 225 grader direkt när du ställt in plåtarna. Frallorna går bra att frysa in.

2
35