Är du också en person som samlar på röda linser? Jag vet inte varför det är en grej i vårt hem men det finns alltid flera påsar hemma. Nu inför flytten håller vi på att rensa ut skafferi, frys och kyl för att behöva slänga så lite som möjligt för JAG VET att jag kommer tänka ”äsch, det är bara ett halvt paket, det slänger vi” om det finns mycket kvar den dagen flyttlasset går.
Som sagt hittade jag alldeles för många påsar med röda linser och bestämde mig för att göra en soppa. Vi har ätit den i ett par dagar nu och fryste in resten som jag kan äta till lunch i veckorna när jag jobbar. Jag dubblerade receptet till mig men här skriver jag receptet för 6 stycken portioner.
Tips på bröd till soppan
Matbröd med vitlök, parmesan och persilja
Vegansk linssoppa
Portioner: 6 stycken
Tid: 40 minuter
Ingredienser
30 cm purjolök
2 st stora morötter
3 st mjölig potatis
1 st vitlöksklyfta
1 dl tomatpuré (den som finns i tub, inte krossade tomater)
2 st buljongtärningar (grönsak eller umami)
2 dl torkade röda linser
12 dl vatten
Ev. salt och chilipulver
En sätt limesaft
Olja till grytan
Gör så här
Skölj och skiva upp purjolöken. Fräs purjon i en stor gryta så den blir mjuk. Den ska inte ta färg. Under tiden skalar och delar du morötterna, potatisen och vitlöken i mindre bitar. Tillsätt dem i grytan tillsammans med tomatpurén och buljongtärningarna och låt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt linserna och vattnet och koka upp soppan. Låt puttra i 15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer tills du får den konsistensen du vill ha. Tillsätt salt och eventuellt lite chilipulver om det behövs och en skatt limesaft. Koka upp soppan tills första bubblan och servera med vitlökssås, pumpakärnor ett ett gott bröd!
Lämna ett svar