Vegansk linssoppa

Är du också en person som samlar på röda linser? Jag vet inte varför det är en grej i vårt hem men det finns alltid flera påsar hemma. Nu inför flytten håller vi på att rensa ut skafferi, frys och kyl för att behöva slänga så lite som möjligt för JAG VET att jag kommer tänka ”äsch, det är bara ett halvt paket, det slänger vi” om det finns mycket kvar den dagen flyttlasset går.

vegansk linssoppa

Följ mig på Instagram

Som sagt hittade jag alldeles för många påsar med röda linser och bestämde mig för att göra en soppa. Vi har ätit den i ett par dagar nu och fryste in resten som jag kan äta till lunch i veckorna när jag jobbar. Jag dubblerade receptet till mig men här skriver jag receptet för 6 stycken portioner.

Tips på bröd till soppan

Morots- och havrefrallor

Veganska ostfrallor

Matbröd med vitlök, parmesan och persilja

Godaste frukostlimpan

linssoppa vegansk

Vegansk linssoppa

Portioner: 6 stycken

Tid: 40 minuter

Ingredienser

30 cm purjolök

2 st stora morötter

3 st mjölig potatis

1 st vitlöksklyfta

1 dl tomatpuré (den som finns i tub, inte krossade tomater)

2 st buljongtärningar (grönsak eller umami)

2 dl torkade röda linser

12 dl vatten

Ev. salt och chilipulver

En sätt limesaft

Olja till grytan

Gör så här

Skölj och skiva upp purjolöken. Fräs purjon i en stor gryta så den blir mjuk. Den ska inte ta färg. Under tiden skalar och delar du morötterna, potatisen och vitlöken i mindre bitar. Tillsätt dem i grytan tillsammans med tomatpurén och buljongtärningarna och låt fräsa ihop en liten stund. Tillsätt linserna och vattnet och koka upp soppan. Låt puttra i 15 minuter. Mixa soppan med en stavmixer tills du får den konsistensen du vill ha. Tillsätt salt och eventuellt lite chilipulver om det behövs och en skatt limesaft. Koka upp soppan tills första bubblan och servera med vitlökssås, pumpakärnor ett ett gott bröd!

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *